Grickalice za ručak

Istraživanje: Srpska deca uglavnom se hrane nezdravo i provode po četiri sata dnevno ispred televizo

Grickalice za ručak

Život -
Zbog evropskog radnog vremena roditelji ne stižu da kuvaju

Grickalice, čokoladice, gazirani sokovi i razna peciva postali su redovni obroci vaših mališana? Koliko god se trudili da pripremite deci zdravu hranu, kad odu u školu, užina im se svodi na ovako nezdrave obroke? Verovatno se većina roditelja bori da iskoreni loše navike svom detetu kada je u pitanju ishrana, ali zbog mnogobrojnih obaveza u tome ne uspeva u tome.Poslednje istraživanje, koje je obuhvatalo test znanja u vezi s ishranom, u kome je učestvovalo blizu 2.000 osnovaca iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Niša, Zrenjanina i Čačka, pokazuje da skoro dve trećine ispitane dece jede sendviče ili peciva koja donose od kuće ili kupuju u pekarama blizu škole.Dr Jasminka Kuprešanin, koordinatorka za savetovališta mladih, kaže za Dr Kurir da su deca veoma dobro informisana kada je reč o zdravoj ishrani, ali da se uopšte ne hrane zdravo.- Decu na velikim odmorima u školama redovno možemo videti s kesicama raznih grickalica u rukama. Slatkiši su, takođe, veoma zastupljeni u njihovoj ishrani. Nažalost, zbog evropskog radnog vremena, roditelji nisu u mogućnosti da kuvaju, pa se deca sve manje zdravo hrane. Mi redovno radimo radionice na temu ishrane i trudimo se da im koliko-toliko skrenemo pažnju šta je zdravo, a šta ne - kaže ona.

Rezultati istraživanja pokazuju i da četvrtina anketirane dece svaki dan provodi više od četiri sata ispred televizora ili kompjutera. Svaki deseti učenik izjasnio se da nikada ne vežba, međutim većina dece učestvuje u nekom vidu sportskih aktivnosti. Ukoliko se poredi po gradovima, deca iz Beograda su najaktivnija, dok se Nišlije najmanje bave sportom. Devojčice u ovom uzrastu posebno su osetljive, pa čak četvrtina njih smatra da ima preteranu telesnu težinu, a šestina učenika sedmih razreda drži dijetu.Loše navike u ishrani, nedostatak vremena za fizičku aktivnost i dostupnost brze hrane dovode do gojaznosti i zdravstvenih problema koji pogađaju sve mlađu populaciju. Zato se pobrinite da svoje dete "angažujete" da se bavi sportom i da što manje vremena provodi ispred kompjutera ili televizora. Spremajte kuvanu hranu i neka bar jedan obrok bude zdrav.

Novosađani najzdraviji!

Istraživanja pokazuju da su navike dece u svim gradovima veoma slične, ali se izdvaja Novi Sad, gde četvrtina učenika jede u školskim kuhinjama, a samim tim manji broj učenika jede suvu hranu. Trećina učenika jede pice i hamburgere nekoliko puta nedeljno, dok svako deseto dete u Srbiji brzu hranu jede svaki dan. Interesantan je i podatak da se samo tri odsto anketirane dece hrani u školskim kuhinjama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja