Ljudsko telo je čudo!

Anatomija otkriva da je čovek najsavršenije biće na planeti

Ljudsko telo je čudo!

Život -
Tanko crevo četiri puta je duže od visine prosečnog čoveka, površina pluća je kao teniski teren, a mozak koristi istu količinu energije kao sijalica od 10 vati

Ljudsko telo je čudo!Ono je najsavršeniji organizam u prirodi. Sastoji se od 11 sistema organa, u kojem svaki od njih ima posebnu ulogu i funkciju i bez kojeg ono ne bi moglo normalno da funkcioniše. Ipak, čovek je i dalje velika misterija, jer i pored toga što svaki organ ima svoju neprocenjivu ulogu, on može da preživi ako mu se ukloni želudac, slezina, čak 75 odsto jetre, 80 odsto creva, jedan bubreg i jedno plućno krilo.

Da li ste znali da ljudsko telo čini više od 600 mišića, 206 kostiju, a da je tanko crevo naš najveći organ, jer je skoro četiri puta veće od prosečne visine čoveka? Da li ste svesni da u nama ima dovoljno gvožđa da se napravi ekser, toliko sumpora da mogu da se pobiju sve buve na psu, masnoća dovoljno za izradu sedam sapuna, a ugljenika od kojeg može da se napravi čak 900 olovaka? Svako od nas ima pluća čija je površina jednaka površini teniskog terena, srce koje otkuca oko dve i po milijarde puta tokom prosečnog života i mozak koji koristi istu količinu energije kao sijalica od 10 vati.

Potporu celom telu daju kosti. One kod čoveka mogu da budu jače i od čelika, što naravno ne znači da ne mogu da se polome jer je njihova gustina znatno manja. Beba se rađa sa njih 300, ali one vremenom srastaju, tako da ih kod odraslog čoveka ima za sto manje. Najjača kost je vilična, dok je najduža butna, a od ukupnog broja kostiju čak 52 nalaze se u nogama.

Oko 40 odsto mase čoveka čine mišići. Najsnažniji je jezik, što i nije čudo s obzirom na to da ga tokom tokom dana neprestano upotrebljavamo dok jedemo i govorimo, pa ga tako jačamo. Svi mišići prožeti su gustom mrežom krvnih sudova, koji bi, kada bi se sastavili, bili dugački čak 96.560 kilometara. To bi bilo dovoljno da se Zemlja njima obmota dva puta. Najveći krvni sud je aorta, čiji prečnik može da bude kao kod baštenskog creva.Svakog minuta u čoveku umre oko 300 miliona ćelija. Ipak, to je i dalje mali broj s obzirom na to da se pretpostavlja da u telu ima 10-15 miliona ćelija i da svakog dana ono proizvede 300 milijardi novih. Najveća ćelija u ljudskom telu je jajna, a najmanja muški spermatozid.Telo je od spoljnih uticaja zaštićeno kožom, na čijem se kvadratnom metru nalazi slična količina malja kao kod šimpanze, samo što su kod većine ljudi svetle, pa se ne vide. One na pojedinim delovima tela, posebno glavi, mogu da dostignu ogromnu dužinu. Kada muškarci ne bi brijali bradu celog života, ona bi mogla da poraste i do 10 metara dužine. Ispod kože smeštene su brojne žlezde. Pomoću nekih od njih čovek tokom života proizvede dovoljno sluzi i pljuvačke da napuni dva olimpijska bazena, a na stopalima ih ima čak 500.000 i one dnevno prave i više od pola litra znoja.E kad sve to sada znate, upotrebite svoje telo najbolje što možete, jer imate blago u rukama! Ne samo za fizičko bitisanje, već za opstanak u kosmosu uopšte.

Deset “nepotrebnih” organaČarls Darvin izdvojio je čak deset organa u ljudskom telu koji su po njegovom mišljenju zakržljali i nemaju nikakvu funkciju. Time je dokazivao svoju teoriju evolucije i napretka čoveka.

- slepo crevo- repna kost- bradavice kod muškarca- umnjaci- treći kapak- dlake po telu- krajnici- trinaesti par rebara- ušni mišići- mali nožni prst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track