Samomasaža je najbolja

Ekskluzivno: Mr Slobodan Branković, fizioterapeut reprezentacije Srbije

Samomasaža je najbolja

Život -
Ukoliko se amaterski bavite sportom, možete sami sebi da pomognete ukoliko ste preterali u aktivnostima

Ako se često ili svakodnevno amaterski bavite sportom, ako igrate mali ili veliki fudbal, provodite vreme u teretanama, ovo je tekst za vas! Naravno da vam se dešavalo da se “predozirate” i osećate posledice zbog toga, jer danima mogu da vas bole mišići koje ste preopteretili, istegli ili nagnječili.Mr Slobodan Branković, dugogodišnji fizioterapeut FK Partizan i reprezentacije Srbije, ekskluzivno za Dr Kurir savetuje naše čitaoce kako i šta da rade u takvim situacijama.- Fizička aktivnost može biti fizički i psihički zamorna. Pogotovo ako se pretera. Zato bi trebalo da svaku takvu aktivnost prati adekvatan oporavak. Idealna je samomasaža. Ona omogućava telu i mišićima da se oporave od umora i stresa, a iz mišića eliminišu otrovne materije. Pokreti treba da budu spori i čvrsti kako bi se mišić oslobodio toksina i poboljšala cirkulacija i metabolizam. Samomasaža, pored svih svojih nedostataka među kojima je i izostanak razmene energije između dva živa bića, može da bude veoma korisna ukoliko se radi ispravno - navodi Branković za Dr Kurir.Prema njegovim rečima, ona je dobra za rekreativce, dok profesionalni sport zahteva drugačiji vid tretmana.- Posle aktivnosti sačekajte da se organizam smiri. Neophodno je piti mnogo vode, a zatim uraditi samomasažu, koja se može kombinovati s toplim tušem, bazenom, džakuzijem... Ne smeju se tretirati veoma bolna mesta ili rane jer to može dovesti do komplikacija. To je oblast stručnjaka. Naravno, pre svega toga obavezno uraditi istezanje - objašnjava Branković.

Leđa

- Najbolje ih je masirati u sedećem položaju. Uvek početi s glađenjem od sedalne regije ka glavi. Gladite s obe strane kičme koliko možete da dohvatite, pa onda pređite na glađenje labavom pesnicom i na kraju trljajte šakom i jagodicama prstiju u širokim krugovima.

Stomak

- Lezite na leđa. Noge su blago savijene, dlanove stavite jedan preko drugog u predelu pupka i počnite da pravite uske krugove u smeru kazaljke na satu, a potom ih povećavajte dok se ne obuhvati ceo stomak.

Stopala

- Zauzmite sedeći položaj. Jednu nogu ispružite i gladite je prema skočnom zglobu. Posle toga trljajte taban i bočne strane, a potom ih stiskajte između palca i ostalih prstiju.

Potkolenica

- Sednite. Jedna noga je savijena, a druga ispružena. Gladite obema šakama od skočnog zgloba ka kolenu, obe strane i bočno, a zatim trljajte vrhovima prstiju i gnječite malo jače. Potom sledi rastrezanje. Ahilovu tetivu treba uhvatiti između palca i kažiprsta, pa povlačiti do petne kosti, a bočne strane tetive do sredine lista.

Natkolenica

- Dok ste u sedećem položaju, noga je blago savijena, glade se prednja, zadnja i bočna strana, a kad se ispruži noga, onda se masira do prepona.

Vrat i ramena

- Početi od kosmatog dela glave do vrata. Idite uz kičmeni stub, s obe strane dokle možete da dohvatite. Kad su trapezi u pitanju, levu stranu masirati desnom rukom i obrnuto.

Ruke

- Možete to da radite sedeći ili ležeći. Gladite mišiće, a potom pređite na njihovo stiskanje. Desna ruka, koja u samomasaži trpi najviše napora, ostavlja se za kraj, odnosno kod levorukih ljudi leva ruka dolazi poslednja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track