Može biti i opasno!

Perikarditis je oboljenje srčane kese i obično nastaje posle virusne infekcije, upale pluća ili u sk

Može biti i opasno!

Život -
Potežano disanje, zamaranje, nabrekle vene na vratu, podbulo lice, uvećana jetra, nizak krvni pritisak simptomi su bolesti

Otežano disanje, bol i probadanje u grudima, brzo zamaranje samo su neki od mogućih simptoma perikarditisa ili upale srčane maramice. Oboljenje može proći bez posledica, ali nikad se ne zna kada se mogu javiti komplikacije. Zato ako imate neke od ovih simptoma, ne odlažite posetu lekaru.Prof. dr Višeslav Hadži-Tanović, naš najeminentniji kardiolog, kaže za Dr Kurir da je perikarditis oboljenje srčane kese i obično nastaje posle virusne infekcije, upale pluća ili u sklopu nekog hroničnog, sistemskog oboljenja. Mogu ga izazvati, kaže taj stručnjak, i reumatska groznica, reumatsko oboljenje zglobova, tuberkuloza, maligna oboljenja, posebno karcinom pluća i dojke, povrede tupim ili oštrim predmetom, kao i zračenje tumora u predelu grudne kosti.- Upala srčane kese ili perikarditis u većini slučajeva može proći nezapaženo i bez posledica, ali može biti i vrlo ozbiljno stanje s fatalnim ishodom. Postoje akutna i hronična forma bolesti, a deli se na fibrozni ili “suvi” i eksudativni - kad je srčana kesa puna tečnosti ili krvi. Utvrđuje se bezbolnim i jednostavnim pregledom ehokardiogramom ili ultrazvukom srca, koji ne zrači i može se ponavljati neograničeni broj puta - objašnjava profesor Hadži-Tanović i dodaje da se perikarditis takođe može javiti i posle operacije na srcu.Prema njegovim rečima, ako se ne leči na vreme, može izazvati pleuroperikardijalne adhezije, priraslice između srčane kese i plućne maramice.- Pleuroperikardijalne adhezije nastaju kao posledica preležanog perikarditisa, a praktično znači da su se srčana kesa i plućna maramica zalepile jedna za drugu i tako srasle. Ako je to u manjem obimu, onda ne izazivaju simptome i nije potrebna nikakva terapija. Sa druge strane, posle preležane tuberkuloze pluća, srčana kesa može da bude zadebljana, kalcificirana i da kao oklop opasuje srce. To liči na ljusku kokosovog oraha, koja ometa normalan rad srca. Pacijent teško diše, brzo se zamara, nabrekle su mu vene na vratu, izgleda podbulo u licu, jetra je uvećana, javlja se tečnost u stomaku, krvni pritisak je nizak. Tada je neophodna operacija kojom se hirurški otklanja “oklop” oko srca - navodi naš sagovornik.

Tamponada srcaPerikarditis može dovesti do tamponade srca, odnosno do naglog nakupljanja tečnosti ili krvi u srčanoj kesi.- Više od litar i po tečnosti može da bude oko srca. Takvo stanje ozbiljno ugrožava rad srca, koje ne može normalno da funkcioniše i ispumpava krv u organizam. Tada je disanje otežano, pacijent oseća bol u grudima i u predelu jetre, prsti na rukama su obično plavi, vide se nabrekle vene na vratu, brzo se zamara, krvni pritisak pada, nastaje kolaps, šok, što može prouzrokovati čak i smrt ako se ne izvadi ta tečnost iz srčane kese - navodi prof. dr Hadži-Tanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track