Gladni vazduha

Stenoza traheje je opaka bolest koja dovodi do suženja ili potpunog zatvaranja disajnih puteva

Gladni vazduha

Život -
Bolest nastaje kao posledica dugotrajnog prisustva cevčice koja se ubacuje bolesnicima priključenim na respirator

Stenoza traheje je suženje glavne disajne cevi i ozbiljno je oboljenje. Može postepeno da smanjuje prostor za disanje, ali i da ga potpuno zatvori, što može dovesti do smrti. Suženje glavnog kanala za sprovođenje vazduha u pluća znatno smanjuje količinu vazduha, pa dolazi do izraženog osećaja gladi za vazduhom, kao i specifičnog zvuka prilikom udisanja i izdisanja, napora pri disanju, bolova, sve do nemogućnosti disanja uopšte. Zbog toga je neophodno da se bolest prepozna na vreme i da se pacijent podvrgne odgovarajućoj terapiji.Dr Tatjana Radosavljević, pulmolog, kaže za Dr Kurir da postoje različiti uzročnici ove teške bolesti.- Stenoza traheje najčešće nastaje kao posledica dugotrajnog prisustva takozvanog endotrahealnog tubusa - posebne cevčice koja se stavlja bolesnicima što zbog nemogućnosti disanja bivaju priključeni na respirator ili veštačka pluća. Osim toga, do suženja traheje ređe dolazi usled nekih tumora u njoj ili na plućima, a koji je svojim rastom pritiskaju, kod fistula ilii patološko izmenjenih limfnih žlezda oko traheje, čiji sadržaj može dospeti u nju. Do stenoze mogu da dovedu i pojedini oblici tuberkuloze, ali i teške povrede - objašnjava naša sagovornica i dodaje da ovu bolest treba imati u vidu kad god se javi neki od gore navedenih simptoma, pogotovo ako je pacijent bio i na respiratoru.- Bolest se leči buziranjem pomoću rigidnog bronhoskopa. To je pokušaj da se cevastim instrumentima proširi prostor za disanje. Drugi metod lečenja je ubacivanje specijalnih stentova za traheju, koji sprečavaju dalje sužavanje. Treći metod je operacija, koja se radi tako što se, ako je to moguće, iseče suženi deo traheje, a zdravi delovi disajne cevi ponovo povežu - objašnjava dr Radosavljević.Ona naglašava da je veoma važno da se ova bolest otkrije što pre i da se na nju misli u svim slučajevima kada se pacijenti žale na specifično sviranje pri disanju, uz nedostatak vazduha i otežano disanje.- Ako uz to kod pacijenta postoji i neobičan izgled krivulje na spirometriji i ako se zna da je pacijent bio na respiratoru, velika je šansa da pacijent pati od stenoze traheje - kaže dr Radosavljević.

Prevencija

Dr Tatjana Radosavljević navodi da prevencija ove bolesti uključuje da se kod intubiranih bolesnika na respiratoru češće menjaju tubusi, a ako bolesnik mora duže da ostane na respiratoru, hirurški se otvara poseban otvor na vratu - traheostoma, preko kojeg se pacijent priključuje na veštačka pluća.Šta je traheja

Traheja je glavni kanal za sprovođenje vazduha u pluća i deli se na dva bronha, koji se granaju u sitnije vodove, sve do najsitinijih struktura, koje se nazivaju alveolama. U njima se krv obogaćuje kiseonikom, a oslobađa se ugljen-dioksida.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track