Hoću i ja to!

Siromaštvo predstavlja veliku pretnju normalnom razvoju deteta

Hoću i ja to!

Život -
Deca se rugaju onima koji nemaju, što može da prouzrokuje stvaranje kompleksa, povlačenje u sebe ili agresivno ponašanje

Roditelj ste i živite u Srbiji? To već samo po sebi predstavlja veliki izazov jer je većina porodica, nažalost, primorana da živi od danas do sutra. Dok su deca mala, brinete zbog skupih pelena, hrane, odeće i igračaka, a kasnije je još teže. Treba vam novac za detetov školski pribor, kompjuter, ekskurzije, užine, odlazak u pozorište ili na koncert. A samo vi znate kako vam je kada dođe dan kada bukvalno nemate ni za kupovinu osnovnih životnih namirnica. Već unapred brinete kako će se vaš nezavidan položaj odraziti na život deteta u trenutku kada bude postalo svesno svega.Nemojte da očajavate, jer je Dr Kurir savet potražio od socijalnog i dečjeg psihologa Vesne Tomić iz gradskog Zavoda za javno zdravlje “Batut”.- Siromaštvo je stanje koje predstavlja otežavajuć faktor u životu deteta, ali i sve članove porodice ponaosob. Ono ima dvojak nepovoljan uticaj. Prvi nivo je porodični, jer obuhvata strukturu i dinamiku interpersonalnih odnosa unutar porodice. A drugi nivo je individualno-psihološki, zato što utiče i na stanje roditelja, ali i na psihofizički razvoj deteta - kaže naša sagovornica.Manjak novčanih sredstava podrazumeva i nedostatak pri zadovoljenju osnovnih egzistencijalnih, ali i socijalnih potreba.- Nezadovoljenje tih potreba, kao što su odlazak u pozorište, na koncert, na ekskurziju... mogu loše delovati na razvoj socijalnih odnosa u kojima dete učestvuje, ali i psihičkog stanja roditelja koji postaju nesigurni u sebe, gube samopoštovanje i veru da mogu da promene stanje. Deca postaju svesna materijalnog stanja roditelja onda kada krenu u školu. Njihovi drugari su surovi, podsmevaju im se zbog zakrpljene i stare odeće, nemaju razumevanja za one koji se razlikuju. U slučaju da ih mame i tate ne usmeravaju na to da materijalni status nije najvažniji u životu, deca će postati podložna stvaranju kompleksa, pa će biti ili povučena u sebe ili će iskazati agresivno ponašanje - navodi ona i naglašava da je uloga roditelja tu najvažnija jer je na njima da detetu objasne šta su prave vrednosti u životu.

Detetov karakter i vaša ljubavAko čovek ima stečenu potrebu da uči, saznaje i napreduje, niko ga ne može u tome sputavati. Ni roditelji koji su odrasli na selu, ni siromaštvo pa ni odsustvo modela na koji može da se ugleda. Postoji mogućnost da takve okolnosti mogu da prouzrokuju smanjenje intelektualnih nadražaja, usporenost intelektualnog razvoja ili gubljenje zainteresovanosti, ali ne smeju biti opravdanje za neuspeh. Od individue zavisi da li će uložiti veće napore i uspeti, a na roditeljima je da pokazuju ljubav detetu jer je emotivno davanje ključno za pravilan odgoj deteta i njegov normalan razvoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track