Nema dovoljno radiologa

Magnetna rezonanca pruža najbolji uvid u stanje naših tkiva i organa, ali se na pregled čeka i po go

Nema dovoljno radiologa

Život -
Gužve nastaju i zbog toga što se radi samo u jednoj smeni, neki aparati su van funkcije, a neki pacijenti se šalju na pregled bez jasnih indikacija

Doktor vas je poslao na magnetnu rezonancu. Osim što vas brine kakav je to pregled i šta će pokazati, dodatnu paniku stvara vam i činjenica da morate da čekate i po godinu dana kako biste stigli na red. Pa se onda zamislite u čemu je svrha slanja na tu vrstu dijagnostike kad zdravstveno stanje može da vam se promeni nekoliko puta tokom tog perioda. Prema dostupnim informacijama, Srbija ima 21 aparat. Stručnjaci objašnjavaju da se stvaraju gužve jer na njima radi poseban medicinski kadar, za koji je propisana dozvoljena doza zračenja koju mogu da prime, da se radi samo u jednoj smeni, tokom koje može da se pregleda 20 pacijenata, kao i da su neki aparati pokvareni. Uz to, kako naglašavaju, mnogi lekari “šalju pacijente na magnetnu rezonancu a da nisu postavljene sve apsolutne indikacije za tu vrstu snimanja”.Zorica Marković, šef kancelarije za informisanje Kliničkog centra Srbije, kaže za Dr Kurir da se za pregled na magnetnoj rezonanci u toj ustanovi čeka i do godinu dana.- Pregledi u KCS uglavnom se rade u jednoj smeni jer nedostaje kadar za tu vrstu dijagnostike, a nisu zanemarljive ni mogućnosti samih aparata. Uređaji imaju svoja ograničenja i nijedan ne može da radi bez prestanka, a zbog zaštite od radioaktivnog zračenja rad zaposlenih je ograničen, jer radiolozi ne bi smeli da prime dozu zračenja veću od dozvoljene. Manjak radiologa i radioloških tehničara problem je koji otežava rad ne samo KCS već i celokupnom zdravstvu Srbije - navodi ona.Dr Vladimir Kovčin, direktor KBC “Bežanijska kosa”, potvrđuje za naš list da se i kod njih na pregled čeka, ali ne toliko dugo koliko je u drugim ustanovama.- Imamo dva uređaja, od kojih je jedan u kvaru. On će biti popravljen za mesec dana. Bez obzira na to, pacijentima zakazujemo preglede za početak jula. To znači da čekaju tri-četiri meseca. Obavimo 20 pregleda dnevno na jednom aparatu. Moglo bi to da bude i više, ali nemamo dovoljno radiologa. Oni imaju beneficirani radni staž zbog doze zračenja koju mogu da prime tokom dana i radimo samo u jednoj smeni - objašnjava Dr Kovčin.U Kliničkom centru Kragujevac najduže se čeka za pregled glave i kičme. Ti pregledi se zakazuju za februar 2014. godine. U Kliničkom centru Vojvodine radi se u dve smene, a na “magnet” se čeka oko osam meseci.

Šta je magnetna rezonanca (MRI)Kako stručnjaci objašnjavaju, to je dijagnostička metoda koja omogućava da doktori dobiju vrlo preciznu sliku strukture lobanje, kičmenog stuba, ekstremiteta, kao i mekih tkiva glave i ostalih delova tela. Jednostavno, pomoću MRI stručnjaci mogu da dobiju jasan uvid u oštećenja, tumore, anomalije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track