Idite kod doktora na vreme!

Glaukom je podmuklo oboljenje koje može dovesti do slepila, a jedan od simptoma je povišen očni prit

Idite kod doktora na vreme!

Život -
Bol u oku, pojava duginih boja kad gledate u svetlo, glavobolja, mučnina i povraćanje, pad vida mogu ukazati na pojavu bolesti

Iznenada je počelo da vas jako boli oko, vidite dugine boje kad gledate u svetlost, osećate nepodnošljivu glavobolju, mučninu, a javlja se i povraćanje? Oko vam je crveno i tvrdo, a možda je već došlo i do dramatičnog pada vida?U tom slučaju Dr Kurir vas savetuje da hitno posetite oftalmologa, jer su to simptomi karakteristični za neke oblike glaukoma!Prof. dr Ivan Stefanović iz Klinike za očne bolesti Kliničkog centra Srbije objašnjava da povišen očni pritisak predstavlja jedan od činilaca glaukoma, koji vodi ka udubljenju takozvane papile očnog živca i oštećenju vidnog polja.- Očni pritisak veoma je važan parametar koji predstavlja odnos između stvaranja, sekrecije očne vodice i njene eliminacije. Normalno je kada iznosi do 20 mmHg (milimetara žive) i ako je povišen najčešće nastaje oboljenje oka koje se zove glaukom. To je veoma potmulo oboljenje jer vodi ka slepilu. Ne nastaje naglo, već se polako razvija. Dugotrajno povišen očni pritisak deluje na propadanje vidnog živca, što se manifestuje defektima u vidnom polju koji se šire i vode ka slepilu - objašnjava dr Stefanović i naglašava da postoje različite forme glaukoma.Prema njegovim rečima, postoje primarni i sekundarni glaukom, koji je uzrokovan nekim drugim oboljenjem oka.- Primarni glaukomi mogu biti urođeni. Može biti kongenitalni glaukom, koji se razvija zbog zaostatka takozvanog mezodermalnog tkiva i nemogućnosti oticanja očne vodice. Manifestuje se izrazito uvećanim očima kod bebe i potrebno ga je što pre operisati. Tu je i primarni glaukom zatvorenog ugla, koji nastaje zbog veoma uskog komornog ugla i nemogućnosti oticanja očne vodice. Ovaj tip glaukoma može se manifestovati i kao akutni napad sa izrazito jakim bolovima u oku i naglim padom vida. Predstavlja hitno stanje. Osim toga, postoji i primarni glaukom otvorenog ugla, gde takođe tečnost ne može da otiče, ali nije akutno stanje - navodi ovaj stručnjak i dodaje da je neophodno na vreme prepoznati glaukom kako bi se odmah lečio.On savetuje sve osobe starije od 50 godina da barem jednom godišnje dođu na kompletne oftalmološke preglede.- Važno je napomenuti da ne postoji medikamentozno izlečenje glaukoma, ali se s brojnim vrstama lekova i kapima može dugo održavati smanjen očni pritisak - kaže dr Stefanović.

Lekovi nisu jedino rešenje!Prof. dr Ivan Stefanović objašnjava da, iako potpuno izlečenje glaukoma nije moguće, ipak postoji način da se s njim bori.- Ukoliko pacijent koji je oboleo od glaukoma ne reaguje na lekove, primenjuje se lečenje laserom ili operacija - navodi on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track