Narkomanija uzela maha u Srbiji

Simpozijum „Savremeni terapijski pristupi u lečenju opijatskih zavisnika“

Narkomanija uzela maha u Srbiji

Život -
Cilj ovog sastanka bio je da se predstave rezultati Nacionalne strategije u borbi protiv zloupotrebe droga, kao i rezultati primene novih terapijskih pristupa u lečenju bolesti zavisnosti

U Srbiji ima između 30.000 i 100.000 zavisnika od droge, od čega 24.000 heroinskih. Oko pet do šest hiljada njih je u zdravstvenom tretmanu, a na takozvanoj supstitucionoj, metadonskoj terapiji oko 2.500. Međutim, to je izuzetno malo u odnosu na broj onih koji imaju problema s tim porokom, pogotovo kad se statistika naše zemlje uporedi sa onima iz regiona, zaključeno je na simpozijumu „Savremeni terapijski pristupi u lečenju opijatskih zavisnika“, koji je prošlog vikenda održan u Beogradu.Simpozijumu su kao predavači i učesnici prisustvovali najeminentniji stručnjaci iz Srbije i regiona iz oblasti prevencije zloupotreba droga, a njegov cilj bio je da se predstave dosadašnji rezultati Nacionalne strategije i rezultati koji su u prethodnom periodu postignuti primenom novih terapijskih pristupa u lečenju bolesti zavisnosti. Isto tako, analizirana su iskustva iz zemalja u regionu da bi se utvrdili dalji koraci za dostupnost nove, savremene terapije i uključivanje većeg broja zavisnika u programe lečenja. Na skupu je zaključeno da je neophodno donošenje zakona o prevenciji i rehabilitaciji zavisnika i da ova oblast lečenja zahteva izdvajanje značajnijih sredstava.Učesnici simpozijuma, između ostalih, bili su dr Slavica Đukić Dejanović, ministar zdravlja dr Periša Simonović, državni sekretar ministarstva zdravlja, dr Dušica Lećić Toševski, predsednica Republičke stručne komisije za mentalno zdravlje i direktorka Instituta za mentalno zdravlje, dr Mirjana Jovanović, predsednik Republičke stručne komisije za borbu protiv zloupotreba droga, dr Jasna Daragan Saveljić i mnogi drugi.

Neophodno lečenje većeg broja zavisnikaOd 2009. godine, kada je donesena Nacionalna strategija i Akcioni plan za lečenje bolesti zavisnosti, u našoj zemlji usvojen je niz propisa i podzakonskih akata koji regulišu oblast proizvodnje, prometa i primene psihoaktivnih supstanci, kao i prevencije, lečenja i rehabilitacije u oblasti zavisnosti. Vlada je donela uredbu kojom se definiše spisak psihoaktivnih kontrolisanih supstanci, kao i Nacrte zakona o zaštiti prava pacijenata i osoba s mentalnim smetnjama. Propisivanjem i primenom ovih akata radi se na daljoj harmonizaciji naših propisa s propisima EU i UN, a cilj je da se veći broj zavisnika uključi u neke od programa lečenja, ali i uvođenje novih savremenih terapijskih pristupa u lečenju bolesti zavisnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track