Nesanica povećava rizik za rak prostate

Nesanica povećava rizik za rak prostate

Život -
naučnici su zaključili da muškarci s poremećajima spavanja imaju 1,5 do 2 puta veći rizik za razvoj raka prostate nego osobe koje nemaju problema sa spavanjem

REJKJAVIK - Poremećaj spavanja udvostručuje rizik od razvoja raka prostate, objavili su islandski naučnici u časopisu "Cancer Epidemology, Biomarkers & Prevention".

"Poremećaji spavanja vrlo su česti u modernom društvu i mogu imati ozbiljne zdravstvene posledice. Poznato je da su žene s poremećajima u spavanju pod povećanim rizikom pojave raka dojke, ali se do sada manje znalo kakvu ulogu ti poremećaji imaju u razvoju raka prostate", napisala je Lara Sigurdardotir, vođa istraživanja.

Pošto su ranija istraživanja dala kontradiktorne rezultate o vezi poremećaja spavanja, posledicom rada u noćnim smenama i raka prostate, Sigurdardotir i njene kolege sa univerziteta u Rejkjaviku krenule su u novo istraživanje u koje su uključile 2.102 muškarca stara između 67 i 96 godina.

Među ispitanicima, 8,7 odsto njih je prijavilo teške poremećaje u spavanju, a još 5,7 odsto vrlo teške poremećaje. Ispitanici su praćeni 5 godina i u tom razdoblju 6,4 odsto ih je obolelo od raka prostate. Pošto su rezultate prilagodili starosti ispitanika i isključili ostale faktore rizika, naučnici su zaključili da muškarci s poremećajima spavanja imaju 1,5 do 2 puta veći rizik za razvoj raka prostate nego osobe koje nemaju problema sa spavanjem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track