Nasilje ostavlja trajne posledice
Foto: Shutter

Svaka druga žena u Srbiji žrtva je nekog oblika zlostavljanja u porodici

Nasilje ostavlja trajne posledice

Život -
Psiholozi ističu da se fizički obračun nikako ne sme tolerisati i da se mora zaustaviti u najranijoj fazi

Partner vam je udario nekoliko šamara i zbog toga se osećate postiđeno. U jednom trenutku rado biste mu uzvratili istom merom, ali odustajete iz straha da ste slabiji. Teško vam je i ne znate šta da radite. Pada vam na pamet da slučaj prijavite policiji, ali ni to ne radite jer ga volite. Vreme prolazi, sve se smirilo. Uveravate sebe da se tako nešto sigurno neće ponoviti. Međutim, posle nekog vremena opet se posvađate, on gubi kontrolu i prolazite kroz istu situaciju. Više ne znate šta da radite ni kome da se obratite za pomoć i savet, a strah od ponovnog sukoba stalno raste.Prema statističkim podacima, u Srbiji je svaka druga žena žrtva nekog oblika nasilja u porodici, a samo na početku ove godine ubijeno je čak 10 žena. Psiholog Aleksandra Janković objasnila je za Dr Kurir kroz šta žrtva takvog zlostavljanja prolazi i kako sprečiti njegovo ponavljanje.- Kad se pojavi fizičko nasilje, žrtva može da očekuje da će ono da se intenzivira i da se ponovi - praksa pokazuje da više od 80 odsto osoba koje su jednom počinile fizički obračun to ponovi. Nažalost, žrtve vrlo često prvo nasilje ne shvataju ozbiljno, već traže opravdanje za nasilnika, često i do te mere da preispituju svoju odgovornost. Na primer, žene često razmišljaju da su one isprovocirale partnera nečim što su rekle ili uradile. Za žrtvu je najbitnije da zna da, ako dođe do fizičkog nasilja, ne treba da ga prihvati kao nešto normalno jer niko nema pravo drugog da tuče - objasnila je Jankovićeva.Prema njenim rečima, povrede fizičkog integriteta druge osobe ne smeju da se tolerišu ni u kom slučaju, i to partneri treba da razjasne na početku veze.- Žene često brzopleto ulaze u vezu s nekim koga praktično ni ne poznaju. Nije loše ispitati partnerov odnos prema sestri, prijateljicama... Ne treba ulaziti u vezu po svaku cenu, ali ako se ona razvije, jasno treba staviti do znanja da se neće tolerisati fizičko nasilje i da ih ta vrsta obračuna može dovesti do razlaza. Ukoliko do nasilja ipak dođe, ne bilo loše odvojiti se na neko vreme. Takva reakcija može da izazove da jači pol više nikad ne ponovi grešku - ističe psiholog i zaključuje da su fizičkom nasilju sklone one osobe koje ne znaju da kanališu svoj bes.

Šta podrazumeva fizičko nasilje* šamaranje* udaranje* guranje* šutiranje* štipanje* gnječenje* čupanje za kosu* lomljenje delova tela* posekotine* gašenje cigareta po telu* davljenje* grebanje* ujedanje* saplitanje* gađanje nekim predmetom

Nasilje kao ljubavPsiholog Aleksandra Janković istakla je da postoje parovi koji vezu zasnivaju na međusobnim fizičkim obračunima, ali da se tako nešto smatra poremećajem.- Kod takvih postoji prećutni konsenzus, za njih je međusobno fizičko obračunavanje demonstracija ljubavi. Takve veze, nažalost, mogu da se okončaju tragično, ali uglavnom iz nehata. U jednom trenutku granica može da se pređe, jer je kod fizičkog nasilja najopasnije što nenamerno može da dođe do nezgodnog pada ili tome slično - objašnjava Jankovićeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track