Pažljivo s rolerima i biciklom!

Prerana i nepravilna upotreba igračaka može stvoriti probleme u razvoju deteta

Pažljivo s rolerima i biciklom!

Život -
Dok mališani još nisu dovoljno stasali, određene aktivnosti mogu da izazovu pojavu takozvanih iks-nogu, deformaciju zglobova kolena, smetnje u razvoju reproduktivnih organa

Počelo je dugo očekivano leto, a s njim i zahtevi vašeg mališana da mu kupite bicikl, skejt, trotinet ili rolere. Svesni ste da će mu boravak na otvorenom i fizička aktivnost prijati, ali vam se, prirodno, javlja strah da bi dete moglo da padne, iskrene nogu, udari se ili povredi na neki drugi način. Razmišljate i da li je dovoljno stasalo za taj napor i da li bi upotreba tih „igračaka“ mogla da naškodi njegovom razvoju. Zato je Dr Kurir istraživao kad je pravo vreme da detetu obezbedite takav vid aktivnosti i koje su prednosti i mane.Duško Ilić, profesor biomehanike i motorne kontrole na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, istakao je da prerana, nepravilna i preterana vožnja bicikla, rolera i trotineta može da izazove brojne deformitete i probleme u razvoju mališana.- Deca treba da nauče da voze, recimo, rolere, ali tek onda kad je njihov mišićni aparat dovoljno razvijen, što je tek između 10. i 14. godine. Taj period ključan je za pun razvoj, pa korišćenje rolera pre toga nije poželjno. U suprotnom, zbog nerazvijene unutrašnje lože, koja je kod ljudi inače najslabija, može da dođe do problema s takozvanim iks-nogama. Isto tako, moguća je deformacija zglobova kolena, koja u kasnijim godinama može da prouzrokuje tegobe u lumbalnom delu kičmenog stuba - objasnio je Ilić i dodao da roleri sputavaju i razvoj skočnog zgloba, što se odražava kao smanjena pokretljivost ustranu.Prema rečima stručnjaka, povrede u sportovima koji podrazumevaju često menjanje pravca i bočno kretanje daleko su češće, a što se tiče vožnje bicikla, poželjno je da ona bude dodatna, a ne primarnu aktivnost.- Kod vožnje bicikla karlica i kukovi zauzimaju nepravilan položaj, natkolenice i butni mišići trpe promene i dolazi do nesrazmernosti donjeg i gornjeg dela tela. Takođe, mogu da se jave smetnje u razvoju reproduktivnih organa. Najvažnije je decu naučiti dobroj tehnici bavljenja sportom - istakao je sagovornik Dr Kurira.Zbog svega navedenog, važno je naglasiti da svaka umerena, pravilna i blagovremena fizička aktivnost može da ima povoljan efekat po zdravlje.

Duško Ilić
Duško Ilić

Trčanje je važnoDuško Ilić ističe da je od svih drugih aktivnosti mnogo važnije da deca nauče pravilno da trče.- Važno je da se ne trči ni brže ni sporije od osam-devet kilometara na čas kako se srce ne bi naglo uvećavalo. Takođe, važno je blago spuštanje stopala i ne krivljenje tela u jednom smeru - rekao je Ilić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track