Zavisnici od adrenalina trebaju psihologa

Junkie-narkoman

Zavisnici od adrenalina trebaju psihologa

Život -
Mentalitet osoba koje se bave ekstremnim sportovima je da one vole rizike, tvrdi psiholog Džen Berman i ukazuje da sportisti sebe dovode do krajnjih granica - fizičkih, psihičkih, emocionalnih

Sportski savetnik u Centru psihologije u Dentonu u SAD, dr Džastin Anderson, kaže da su pojedine osobe zavisne od adrenalina i da im jedino ekstremni sportovi daju osećaj da žive u potpunosti.

Prema njegovim rečima, za takve ljude se upotrebljava pojam “adrenalin džanki” (junkie-narkoman), jer je reč o vrsti zavisnosti, iako ne toliko ekstremnoj kao narkomanskoj.

Navala adrenalina sledi kada je nadbubrežna žlezda stimulisana putem aktivnosti koje uzrokuju stres na organizam, kao što su ekstremni sportovi.

Lučenjem adrenalina povećava se broj otkucaja srca, ubrzava se protok krvi kroz mozak i mišiće i podstiče pretvaranje glikogena u glukozu u jetri, pa se razvija stanje “borbe ili bekstva”.

Moderni marketing je na vreme uočio sklonost ka ekstremnim sportovima i maksimalno ih koristi u svrhe reklamiranja sportske opreme i osvežavajućih pića.

S druge strane, sve kvalitetnija zaštitna oprema čini ekstremne sportove relativno sigurnim, dok se veliki broj povreda događa u tradicionalnom jahanju koje se ne ubraja u opasne sportove.

"Mentalitet osoba koje se bave ekstremnim sportovima je da one vole rizike", tvrdi psiholog Univerziteta u Beverli Hilu dr Džen Berman, koji je bio član gimnastičke ekipe na Olimpijadi 1984. godine. On ukazuje da sportisti sebe dovode do krajnjih granica - fizičkih, psihičkih, emocionalnih.

"Što češće osoba praktikuje takve sportove, to joj treba veće uzbudjenje i neretko se mora posavetovati s psihologom da bi otkrila prave razloge svoje zavisnosti i oslobodila je se", ističe dr Berman.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track