Koeficijent inteligencije povezan s demencijom

Zdravlje dece

Koeficijent inteligencije povezan s demencijom

Život -
Oni koji su u detinjstvu imali nizak IQ u kasnijim godinama suočili s većim rizikom za vaskularnu demenciju, koja je drugi najčešći oblik demencije tokom života velikog broja ljudi

EDINBURG - Niži koeficijent inteligencije (IQ) kod dece može da ima veći uticaj na razvoj vaskularne demencije u njihovim kasnim godinama, pokazalo je novo istraživanje škotskih stručnjaka.

Naučnici škotskog univerziteta u Edinburgu proučavali su 173 ljudi koji su učestvovali u testiranju mentalnih sposobnosti davne 1932, kada su imali samo 11 godina.

Otkriveno je da su se oni koji su u detinjstvu imali nizak IQ u kasnijim godinama suočili s većim rizikom za vaskularnu demenciju, koja je drugi najčešći oblik demencije tokom života velikog broja ljudi.

Dr Brajan MekGarn, koji je vodio to istraživanje, komentariše da njihov rad "pretpostavlja moguću vezu između mentalnih sposobnosti u ranom životu i rizika za razvoj vaskularne demencije".

Rebeka Vud, portparol britanskog udruženja koje se bavi istraživanjem Alchajmerovom bolešću, rekla je da su uzročnici i rizik za bolesti krvnih sudova, poput pušenje i visokog krvnog pritiska, veoma važni u razvoju demencije.

"Ako živimo zdravijim životom i smanjimo rizik tako da nemamo visok krvni pritisak, visok nivo holesterola i da ne pušimo, tada imamo mnogo veće šanse da izbegnemo demenciju u kasnijim godinama života," zaključila je dr Vud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track