ZAŠTO KOMARCI NAPADAJU: Privlače ih bakterije na koži
Foto: Ap

Napasti

ZAŠTO KOMARCI NAPADAJU: Privlače ih bakterije na koži

Život -
Komarci vole neke ljude više od drugih, a jedno istraživanje pokazalo je da krvopije svoje žrtve biraju po sastavu bakterija na koži

Komarci vole da bockaju zbog našeg specifičnog sastava bakterija na koži.

Istraživanjem je utvrđeno da muškarci koji imaju raznovrsne bakterije na koži nisu tako privlačni afričkim komarcima koji prenose malariju, za razliku od muškaraca koji su na koži imali srodne kožne bakterije.

Uočeno je i da postoji veza između nekih vrsta bakterija i privlačnosti za komarce.

Mirisi kože navode komarce do čoveka, a kožne bakterije imaju ključnu ulogu u proizvodnji tih mirisa, uključujući miris znoja koji ljudski nos ne bi mogao otkriti da nema bakterija, kaže voditelj istraživanja Nils Verhulst sa univerziteta Vageningen u Holandiji.

Verhulst je sa stopala 48 muškaraca prikupio uzorke mirisa koji su potom "ponuđeni" komarcima i rezultat je bio da je njih devet bilo izuzetno privlačno komarcima, a sedam gotovo neprivlačno.

Oni "najprivlačniji" imali su šaroliki izbor bakterija na koži.

Naučnici su utvrdili da nekoliko vrsta bakterija posebno privlači komarce poput leptotrihije ili stafilokoka, a najmanje su im bile privlačne osobe s bakterijama poput pseudomonasa.

Svetska zdravstvena organizacija objavila je da je malarija u 2010. godini odnela 655 hiljada života, većinom dece u Africi.

Istraživanje sugeriše i da bi sastav bakterija na koži mogao biti deo obrambenog sastava organizma pa bi njegovi rezultati, po oceni autora, mogli otvoriti vrata novim oblicima zaštite od širenja te bolesti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track