Kevinu (10) uklonjena deformaciju lica: Sad vidim da sam zgodan!
Foto: Ap

Urađeno 10 operacija donje usne

Kevinu (10) uklonjena deformaciju lica: Sad vidim da sam zgodan!

Život -
Kad se pogledam u ogledalo vidim da sam prilično zgodan. Spasli su mi život, kaže dečak posle 10 operacije kojom mu jeuklonjen deformitet venskog tkiva
1 / 4 Foto: Ap

Desetogodišnji Kevin Rosero iz Ekvadora otputovaće kući presrećan, jer mu je posle 10 operacija u SAD,sa donje usne uklonjena “masivna venska malformacija”, odnosno urođeni deformitet venskog tkiva.

Zbog tog deformiteta nije mogao normalno da jede i imao je raznih zdravstvenih problema, a koji je s vremenom mogao da dovede do ozbiljnih komplikacija, kao što je slepilo, pa čak i smrt.

On je u Njujork doputovao u januaru, o trošku humanitarne fondacije “Blankaz haus”, čiji cilj predstavlja olakšavanje pristupa savremenim medicinskim intervencijama onima kojima one inače nisu dostupne.Kad je prvi put došao na operaciju u Univerzitetskoj bolnici Stouni Bruk, Kevin nije znao ni reči engleskog, a lice muje bilo umotano u šal, kako bi sakrio donju usnu.

Masivna venska malformacija na donjoj usni deformisala mu je donji deo lica, pričinjavala funkcionalne smetnje i pretila da mu ugrozi život - Dečaku je bilo teško da živi s tim, ne samo iz funkcionalnih i zdravstvenih razloga, već i kada bi se svaki dan pogledao u ogledalu - kaže dr Aleksander Dagum, koji je obavio operacije, “tako da je ovo za njega istinska promena, i on je sada normalan, lep dečak bez ikakvih funkcionalnih smetnji”.Doktor Dagum je Kevina prvi put sreo tokom svog boravka u Ekvadoru, i tom prilikom je zaključio da će za dečaka biti najbolje ako se operiše na Long Ajlendu. Kevin je takođe veoma zadovoljan svojim novim izgledom nakon operacije. - Kad se pogledam u ogledalu, vidim da sam prilično zgodan. Spasli su mi život - kaže on. Tokom svog boravka u Njujorku mališan je živeo u hraniteljskoj porodici, kod Šejle i Rajana Kembela, volontera u Fondaciji “Blankaz Haus”, pohađao je osnovnu školu i dobro je savladao engleski jezik. U tom periodu je morao da prođe čak 10 operacija, kojima mu je uklonjeno problematično tkivo i ispravljeni deformiteti zuba, vilice, obraza, jezika, dušnika i usana do kojih je ono dovelo.

Dečak je tokom te dve godine pokazao veliku hrabrost, kojom je zadivio čitav medicinski tim, i odlično se oporavio. Pošto je veliki ljubitelj fudbala, u petak mu je priređen svečani oproštaj, na kom je imao prilike da se druži s bolničkim fudbalskim timom, “Morskim vukovima”. Oni su mu poklonili i loptu sa svojim potpisima, majicu i mesto u prvom redu za narednu utakmicu.- Kada sam čuo za Kevina bio sam istinski zadivljen snagom i hrabrošću koje je pokazao, ne samo proteklih meseci, nego čitavog svog života - izjavio je tom prilikom trener “Morskih vukova” Rajan Anatol.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track