OVO JE NAJBOLJE VREME ZA ZAČEĆE: Švajcarski naučnici došli do otkrića koje će POMOĆI MNOGIM PAROVIMA
Foto: Profimedia

OVO JE NAJBOLJE VREME ZA ZAČEĆE: Švajcarski naučnici došli do otkrića koje će POMOĆI MNOGIM PAROVIMA

Žena -

Parovi koji pokušavaju da naprave bebu, odnose bi trebalo da imaju pre 7:30, i to u prolećnim mesecima, pošto su tada šanse za začeće najveće, pokazali su rezultati novog istraživanja.

Naučnici su utvrdili da spermatozoidi imaju sopstveni “unutrašnji časovnik” i da su “najživahniji” u ranim jutarnjim satima. Istraživanje sprovedeno u Švajcarskoj pokazalo je, takođe, da su spermatozoidi najzdraviji, i morfološki najpravilniji tokom marta, aprila i maja, tako da je šansa za trudnoću najveća u ovim mesecima.

Stručnjaci Univerzitetske bolnice u Cirihu analizirali su spermograme 7.068 muškaraca starosti između 25 i 40 godina, koji su bili podvrgnuti nekom od tretmana za povećanje fertiliteta.

Proveravana je koncentracija, ukupan broj spermatozoida, njihova pokretljivost i građa.

– Ispostavilo se da kvalitet spermatozoida varira i u toku dana i u toku godine. Uzorci prikupljeni u ranim jutarnjim satima bili su najboljeg kvaliteta, i tempiranje odnosa u to vreme jedan je od prirodnih načina da se povećaju šanse za začeće – kaže dr Bridžit Leners, koja je vodia ovo istraživanje.

Ali, ovi nalazi značajni su i za parove koji su u nekom od postupaka biomedicinski potpomognute oplodnje.

Uzorci uzeti u proleće, tokom marta, aprila i maja bili su bolji od onih prikupljenih tokom ostalih meseci u godini, i imali su najvišu koncentraciju spermatozoida, dok je tokom leta njihova koncentracija značajno manja, prenosi “Dejli mejl”.

(Kurir.rs/Dejli mejl Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track