PEGLANJE POSTAJE PROŠLOST: Ovaj trik koriste SVI VOJNICI i garantuju da ćete uz njega imati ispeglanu odeću
Foto: profimedia

Peglu stavite u ormar

PEGLANJE POSTAJE PROŠLOST: Ovaj trik koriste SVI VOJNICI i garantuju da ćete uz njega imati ispeglanu odeću

Žena -

Većina žena smatra da je peglanje najgori posao, ali prosečno provedu tri sata nedeljno ispred daske za peglanje. Krajnje je vreme da peglu smestimo u ormar na duže vreme.

1. Protresi tkaninu

Naročito vas nervira peglanje košulja i bluza? Namestite centrifugu veš mašine na 800 obrtaja – osim što to „čuva“ tkaninu, odeća će izići iz bubnja vlažna i „spremna za oblikovanje“. Dok je odeća još vlažna, snažno je protresite! Potom je obesite – glatko, bez gužvanja. Tako će se osušiti i ostati glatka.

2. Čarobno oružje – mašina za sušenje veša

Osim što prosuši majicu, mašina za sušenje rublja može je i „ispeglati“ – to ćete uspeti na dva načina:

* Prva varijanta: malo vode u bubanj!

Za sve koji se jako žure: uzmite raspršivač i navlažite malo izgužvanu odeću. Potom je stavite u mašinu za sušenje veša. Nakon 10 minuta će iz nje izaći neizgužvana. Važno: uzmite odeću direktno iz bubnja čim se prosuši – inače će se brzo opet zgužvati.

* Druga varijanta: hladno i toplo – kockice leda u mašinu za sušenje

Stavite majice u mašinu zajedno sa šakom kockica leda i ostavite da radi pet minuta na najtoplije. Kockice će početi da isparavaju, odnosno nastaće vodena para koja će ispeglati odeću. Još se vide mrlje od vode i poneki nabor? Raširite i ostavite majice tako oko 15 minuta – biće glatke poput lica Nikol Kidman.

foto: Profimedia

3. Stavite odeću ispod dušeka

Ovo je stari vojnički trik za koj treba malo spretnosti. A morate uraditi sledeće:

1. Raširite omiljenu majicu na krevet. 2. Potom donju trećinu prevrnite s leva na desno. 3. Potom presavijte jednu stranu majice do sredine i preklopite rukave. 4. Drugu strana presavijte do drugog kraja majice da bude takođe preklopljena – tako da liči na pravougaonik. 5. Sada namotajte majicu – odozgo prema dole. 6. Stavite majicu ispod madraca i čekajte sat vremena. Na kraju morate još samo pažljivo odmotati majicu.

4. Vrući vazduh

Uskoro morate na važan sastanak i bojite se da ćete zakasniti pa se pitate kako stići da ispeglate omiljenu belu bluzu? To možete sasvim bezbrižno uraditi dok se spremate u lušatilu. Rešenje je vlažan vazduh. Obesite bluzu pored tuša ili kade. Pustite vruću vodu i čekajte da nastane para. Važno: pre toga zatvorite prozore da ne izlazi vlažan vazduh. Posle pet do deset minuta bluza će biti ispeglana.

5. Toplo, vruće, fen za kosu

Možda je teško poverovati u to, ali ono što može izravnati kosu, može i odeću. Raspršivačem navlažite zgužvane delove odeće i obešenu odeću prosušite fenom (na najslabijoj snazi, fen držati oko 5 cm udaljen od odeće). Dok je odeća još topla, jednostavno je pritisnite dlanom.

6. Čarolija iz raspršivača

Pomiješajte u raspršivaču sirće i toplu vodu (u razmeri 1:3). Navlažite majicu (sa udaljenosti od oko 30 cm). Kad se osuši, videćeš da su nabori nestali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track