DOLAZILA SAM PAVLU NA GROB DAN I NOĆ I KLEČALA: Čuvena srpska rukometašica imala je samo jednu MOLITVU i u 50. godini DOBILA JE SINA!
Foto: Đorđe Jovanović, Vladimir Šporčić

104 GODINE OD ROĐENJA NAJVOLJENIJEG SRPSKOG PATRIJARHA

DOLAZILA SAM PAVLU NA GROB DAN I NOĆ I KLEČALA: Čuvena srpska rukometašica imala je samo jednu MOLITVU i u 50. godini DOBILA JE SINA!

Žena -

Na dan kada bi patrijarh Pavle napunio 104 godine, mnogi vernici koji su ga još za života proglasili svecem jučerašnji dan su proveli u molitvi u dvorištu manastira Rakovica, gde je sahranjen.

Mir i tišina u manastirskoj porti spas su za one koji muku muče sa bolestima, bedom i lošom srećom. Iako je prošla decenija od smrti omiljenog patrijarha, oni koji se sa mukom bore utehu traže kraj njegovog groba.

Retki koji su imali priliku da upoznaju patrijarha i dalje se klanjaju njegovoj skromnosti i dobroti, oni drugi leče dušu mudrim mislima koje je Pavle ostavio u svojim delima. U dvorištu manastira zatekli smo Stanu Vuković (51), bivšu profesionalnu rukometašicu, koja je 1990. godine osvojila srebrnu medalju sa reprezentacijom Jugoslavije u Koreji. Ona je na dan patrijarhovog rođenja sa bebom u naručju došla da zahvali svecu na sreći koju joj je darovao. Naime, Stana je u 50. godini dobila sina.

- Danas je veliki praznik, zato smo ovde. Mnogo godina, čini mi se čitav život, čekala sam da dobijem dete. Uz puno vere i molitvu patrijarhu Pavlu, želja mi je uslišena, dobila sam sina. Često moja mama i ja dolazimo ovde. Molile smo se dan i noć, a danas smo tu da se zahvalimo. Ja sam primer da čuda postoje - kaže Stana dok u naručju drži sedmomesečnog Nikolu.

Borka, majka proslavljene rukometašice, kaže da joj je samo bilo potrebno da dobije unuče, pa da svoj život zaokruži, i da su joj se konačno snovi ostvarili, te da sada kao ponosna baka uživa.

- Dolazila sam kod Pavla na grob, molila se i klečala, nisam obraćala pažnju na druge, niti šta će reći. Želela sam da moja ćerka zatrudni, a ja da dobijem unuče. Nisam mogla da verujem kada je Nikola došao na svet - ispričala je majka sportiskinje, koja je nosilac nacionalnog priznanja, koje država daje za doprinos sportu.

Da je patrijarh Pavle bio kao živi svetac, svedoči Milena Dimitrijević (69), koja ga je poznavala. Ona svake godine na dan njegovog rođenja odlazi u manastir u Rakovici i pali sveće.

"Bilo je mnogo situacija u mom života kada mi je bio uz mene, Ipakm jedna se posebno izdvaja - kada sam bila korak od smrti. Ne znam da li sam se više molila ili borila, ali sam verovala. Na kraju, sve je u redu", opisala je svoje iskustvo.

"To je pre svega našaželja da ozdravino i vera, sve je u glavama", objasila je ona.

Dragan Cvijetić (49) iz drugog grada se zaputio u manastir da se pomoli pored večne patrijarhove kuće. Novosađanin je naime nedavno imao vrlo komplikovanu operaciju, a od drugih ljudi e čuo da su njihova iskustva pozitivna nakon posete svetom mestu.

"Patrijarha nisam poznavao, a voleo bih da jesam. U poslednje vreme imao sam zdravstvene probleme. Ovde sam da se pomolim", rekao je on.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Alo/Foto Kurir Ilustracija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja