STALNO STE POD STRESOM, ANKSIOZNI I TUŽNI: Poslušajte ovaj genijalan savet! Nije hrana, a ni odmor, ali će vam sigurno POMOĆI!
Foto: Profimedia

POKUŠAJTE

STALNO STE POD STRESOM, ANKSIOZNI I TUŽNI: Poslušajte ovaj genijalan savet! Nije hrana, a ni odmor, ali će vam sigurno POMOĆI!

Žena -

Postoje brojne aktivnosti koje mogu da pomognu u borbi protiv stresa, a jedna od njih je i čišćenje.

Kako čišćenje umanjuje stres?

Čišćenje i stres zapravo imaju dosta toga zajedničkog. Kada čistimo, pokušavamo da očistimo nered ili prljavšinu, a slično je i kada pokušavamo da se oslobodimo stresa - želimo da "očistimo" zbunjenost, tugu, anksioznost, tenziju… Kada čistimo kuću ili stan, želimo da stvari dovedemo u red, da održavamo higijenu mesta. Tako fizičko čišćenje može da pomogne u borbi protiv stresa jer se suočava sa sličnim problemima na različitim poljima.

Preusmjeravanje misli

Kada čistite kuću ili stan, to zahteva da svoje misli usmerite na ono što radite. Da biste odlučili koji je korak sledeći, šta sve i kako treba očistiti, kojim redom, gde ćete šta da smestite i slično, potrebno je da uključite mozak, što znači da ćete skrenuti misli sa onoga što vas zapravo muči. Osim toga, to može da vam pomogne da sličnu tehniku primenite i na borbu protiv stresa, pa shvatite da vam određena analiza problema i "čišćenje" korak po korak mogu pomoći da se oslobodite stresa.

foto: Profimedia

Fizička aktivnost pomaže mentalnom oporavku

Već godinama eksperti hvale efekte fizičke aktivnosti na mentalno zdravlje. Pošto čišćenje zahteva fizičko kretanje, to je aktivnost koja će vam pomoći da sagorite koju kaloriju, ubrzate rad srca i oslobodite malo endorfina. Prelazite iz sobe u sobu, možda uz i niz stepenice, saginjete se, ustajete, protežete se… A ako volite muziku, pustite svoje omiljene pesme, to će vam dati dodatnu motivaciju. Za sve to vreme, "uposlićete" energiju koja vas neće podići samo fizički, već će vam okrepiti i um i emocije. Osećaćete se bolje, imaćete više energije i bićete spremniji da se uhvatite u koštac sa izazovima.

Raspremate kuću i um

Čišćenje može da doprinese vašem blagostanju ne samo na nivou dobre higijene i fizičkog zdravlja. Ova jednostavna aktivnost može pozitivno da preusmeri vaše misle, dovede vaš um u red uklanjajući pritisak i tenziju. Znate, kad sredite kuću ili stan, imate onaj osećaj kontrole, kao da je sve u vašim rukama, a to može da vam podigne samopouzdanje i učini da se bolje osećate. Ako ćete to da posmatrate na najjednostavniji mogući način, čišćenjem ćete izbaciti barem deo negativne energije iz sebe, tako da ćete se sasvim sigurno bolje osećati.

foto: profimedia

Kurir.rs/Aura.ba, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track