JELA JE 3 BANANE SVAKI DAN: Evo šta joj se desilo sa organizmom posle samo nedelju dana
Foto: Profimedia

Istraživanje

JELA JE 3 BANANE SVAKI DAN: Evo šta joj se desilo sa organizmom posle samo nedelju dana

Žena -

Jedući svaki dan po tri banane u svoj organizam unosite oko 1500 mg kalijuma, ali osim toga banane osiguravaju niz zdravstvenih prednosti. S obzirom na sledeće tvrdnje ipak biste trebali da pripazite na količinu banana koje svakodnevno konzumirate i taj broj nikako ne bi smeo da bude veći od tri banane dnevno.

Snižavaju visok krvni pritisak

Tri banane dnevno značajno snižavaju krvni pritisak. Banana je zbog visokog udela kalijuma najbolji prirodni lek za visok krvni pritisak. Ujedno, banana uz visok nivo kalijuma, sadrži malo minerala natrijuma (svega 2 mg/100 g) te stoga ima diuretski efekat i pomaže gubitku nakupljene suvišne tečnosti u organizmu.

Poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje

Ishrana bogata vlaknima je dobra za srce, i kao što već sigurno znate, banane su bogate vlaknima. Kao dodatna prednost, specifična topiva vlakna prisutna u bananama su povezana sa smanjenim rizikom od bolesti srca.

foto: Profimedia

Podižu raspoloženje i pomoći će vam da se osećate bolje

Prosečna banana ima oko 27 mg magnezijuma, minerala koji podstiče dobro raspoloženje i takođe može da poboljša kvalitet sna. Ako imate nizak nivo magnezijuma u telu, moguće je da patite od težine, razdražljivosti, depresije i drugih poremećaja.

Pospešuju zdravlje probavnog trakta

Iz razloga jer su lako probavljive, banane se smatraju dobrim za probavni trakt. Osim što su lako probavljive, one zapravo pomaže u vraćanju izgubljenih minerala nakon dijareje.

Poboljšavaju efekat pri sportskim aktivnostima

Banane podstiču snabdevanje mišića antioksidansima i drugim hranjivim materijama. Studija koja je nedavno sprovedena na Državnom univerzitetu Apalačian pokazala je da su osobe koje su prilikom testiranja svakih 15 minuta jele bananu imale jednaki efekat kao i oni koji su prilikom vožnje bicikla svakih 15 minuta pili sportski napitak.

foto: Profimedia

Kurir.rs/24sxata.hr/Foto Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track