DANAS KAD SE VRATITE S POSLA, OBAVEZNO UMESITE VASILICU ZA SREĆU: Ovo je najjednostavniji recept! Morate da ga UKRASITE na OVAJ NAČIN da bi vam kuća napredovala
Foto: Profimedia

savet za Domaćice

DANAS KAD SE VRATITE S POSLA, OBAVEZNO UMESITE VASILICU ZA SREĆU: Ovo je najjednostavniji recept! Morate da ga UKRASITE na OVAJ NAČIN da bi vam kuća napredovala

Žena -

Srpska pravoslavna crkva obeležava prvi dan Nove godine po julijanskom kalendaru, ali i dan Svetog Vasilija Veliki i Mali Božić, a običaj nalaže da se na trpezi nađe obredni kolač vasilica.

Univerzalno ime ova pogača za sreću dobila je po Svetom Vasiliju, ali je širom Srbije zovu i maslenica, papuljica, gruvanica, baranica, poparenica, vasuljica...

Kroz istoriju se bi se pravila od onoga čega u datom kraju ima najviše - pšenice, kukuruza, oraha... Zato se danas ona priprema na nekoliko načina, a postoje brojne slane varijante, pa čak i slatke sa medom!

I ne zaboravite, često se vasilica šara sa tri cevčice od zove ili tri drenove grančice, uvezane crvenim koncem, što predstavlja svetu Trojicu.

foto: Profimedia

Potrebni sastojci:

* 20g kvasca

* 1/2 kašičice šećera

* 1 kg brašna

* 1 kašičica soli

* pola litra tople vode

* 50 ml ulja

Priprema:

Stavite kvasac da nadođe sa pola kašičice šećera i brašna u malo vode. Pomešajte brašno, dodajte so, kvasac, vodu i mesite dok ne dobijete lepo i elastično testo koje se ne lepi za ruke. Ostaviti testo da naraste - oko pola sata, otprilike da naraste na debljinu od dva prsta.

Premesite testo. Izbodite viljuškom površinu. Ostavite vasilicu da se odmara oko 30 minuta. Pecite na 220 stepeni oko 40 minuta, smanjite na 160 stepeni i pecite još oko 20 minuta.

Kurir.rs/Žena/Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track