Najnovije vesti

NA VELIKI PETAK NEMOJTE JESTI BELI LUK: Evo koji se sve  običaji strogo poštuju u pojedinim delovima Srbije za vreme NAJTUŽNIJEG HRIŠĆANSKOG PRAZNIKA!
Foto: Printscreen YT

vera

NA VELIKI PETAK NEMOJTE JESTI BELI LUK: Evo koji se sve običaji strogo poštuju u pojedinim delovima Srbije za vreme NAJTUŽNIJEG HRIŠĆANSKOG PRAZNIKA!

Žena

Prema pojedinim verovanjima za Veliki petak postoji mnogo običaja koji su tipični za ovaj veliki hrišćanski praznik, koji vernici provode u tišini i miru, isčekujući najradosniji praznik, Vaskrs. 

 

Na Veliki petak Isus Hristos razapet je u velikim mukama, a svoje telo žrtvovao je za spasenje ljudskog roda. 

foto: Profimedia/Ilustracija

U pojedinim delovima Srbije, i prema određenim verovanjima, postoji običaj da se izbegava da se jede beli luk. Naime, ova namirnica se koristi za isterivanje nečistih sila, pa na ovaj veliki i sveti dan ga nije poželjno jesti, jer tog dana zle sile ne mogu prići nikome. 

 

Takođe, prema narodnom verovanju, ukućanima se ne preporučuje da džezvu uzimaju u ruke, zbog opekotina, a devojke treba da operu kosu da ih glava ne bi bolela tokom cele godine

 

Još jedna stavka odnosi se na namirnice iz domaćinstva. Ne koristi se ni biber ni sirće, zato sto se veruje da su Isusove rane mazali sirćetom da bi ga više bolele, odnosno da bi više patio. 

foto: Printscreen YT

Kurir.rs / Foto: Printscreen YT

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...