PRVA GODINA BRAKA JE NAJTEŽA, A NIKO NEĆE DA VAM KAŽE ZAŠTO! Postoji 7 razloga, a   pod brojem 3 JE PAKAO!
Foto: Profimedia

otkrivamo

PRVA GODINA BRAKA JE NAJTEŽA, A NIKO NEĆE DA VAM KAŽE ZAŠTO! Postoji 7 razloga, a pod brojem 3 JE PAKAO!

Žena -

Ljudi često kažu da je "najteže preživeti prvu godinu braka", ali retko ko će vam reći zašto to tako. Naravno, svaki par ima svoje probleme i nisu svi isti, ali generalno, postoji tačno sedam stvari koje bi mogle i te kako da vam otežaju stvari. Bez obzira na to koliko je vaš odnos sa partnerom dobar, ukoliko "oslabite" na ovim poljima, neće vam baš cvetati ruže i uvek ćete pamtiti kako ste cele prve godine braka ratovali.

"Gotovo svaka osoba, kada razmišlja o braku, smatra da će biti najbolji supružnik na svetu. Međutim, kada je prstenje na rukama, a svadbena torta pojedena, parovi se vraćaju u realnost i shvataju da brak nije tako jednostavan kao što su mislili", rekla je bračna terapeutkinja Beki Vetston.

Evo zašto se svađate tokom prve godine:

1. Razgovor o bebi

Do trenutka venčanja s partnerom bi trebalo da razgovarate da li želite decu ili ne, ali možda niste precizirali kada ćete proširiti porodicu.

"Bilo da je tema razgovora kada treba da imate prvo dete, koliko ćete ih imati i kako ćete ih odgajati, to često može da izazove sukob i svađu među bračnim drugovima. Naprimer, dešava se da neko želi odmah na početku da ima dete, dok bi partner sačekao još neko vreme zbog karijere ili finansija", rekao je seksualni terapeut Kurt Smit.

Porodični terapeut Spenser Norti, pak, savetuje da je nabolje da sačekate bar nekoliko meseci do godinu za dobijanje deteta.

2. Svađe zbog prijatelja i porodice

Bilo da je problem to što vam vam prijatelji nenajavljeno dolaze u kuću ili nemogućnost da vaš partner donese bitne odluke bez konsultacije s roditeljima, sve ovo može da dovede do sukoba u braku. Zbog toga terapeuti savetuju da na prvo mesto uvek stavljate svog supružnika i brak.

3. Loš seksualni život

Iako možda mislite da će vaš seksualni život u braku biti mnogo bolji nego pre, istina je sasvim drugačija. Seksualni terapeut Smit je rekao da mnogi parovi u prvoj godini braka imaju lošiji seksualni život nego pre.

"Nakon venčanja nije neuobičajeno da seksualna strast umre i jedan ili oba partnera postanu nezadovoljni seksualnim životom", objasnio je Smit.

Manjak seksa u braku može stvoriti fizičku i emocionalnu distancu među partnerima, posebno ukoliko jedan partner ima veći libido. Ukoliko ste primetili da se vaš seksualni život pogoršao u braku, nemojte se uznemiravati jer je to uobičajeno, ali svakako o ovom problemu razgovarajte sa svojim partnerom kako se situacija u braku ne bi pogoršala.

foto: Profimedia

4. Kućni poslovi

Svađe zbog podele kućnih poslova takođe su česte u prvoj godini braka.

Zapravo, istraživanje "Pew Research"-a iz 2016. godine je otkrilo da 56 odsto osoba u braku u SAD-u smatra da je deljenje kućnih poslova vrlo važno za uspešan brak. U braku su obično žene te koje preuzimaju teret kućnih poslova, a kada sve obaveze padnu na samo jednog partnera, to može da dovede do ogorčenja, frustriranosti i svađa.

5. Praznici i porodica

Parovi se u prvoj godini braka često sukobljavaju i zbog nemogućnosti da na pravi način rasporede posete porodici za vreme praznika.

Obično nijedan partner ne želi da odustane od provođenja vremena sa svojom porodicom. Ukoliko oba supružnika ne žele da propuste praznična okupljanja u svojoj porodici, Smit savetuje da se smenjuju svakog praznika.

6. Renoviranje stana

Bilo da ste živeli zajedno pre venčanja ili ne, nakon svadbe ćete verovatno renovirati vaš dom. Ukoliko par nema isti ukus kada je reč o estetici i funkcionalnosti, može doći do sukoba.

"Mnogi parovi koji se ponose time što se dobro slažu iznenade se koliko su različiti kade je reč o odabiru novog nameštaja i dekora", rekao je Norti.

7. Raspodela novca

Zajednička kasa može da predstavlja veliki problem među parovima, posebno za one koji žele da kupe kuću ili razmišljaju o proširenju porodice.

"Dok se zabavljate lako možete da sakrijete svoje finansije. Nakon braka većina partnera otkriva istinu o stvarima kao što je pravi iznos duga koji ima njihov supružnik", rekao je Smit.

Iako se pitanja finansija mogu činiti rešivim problemom, ona često izazivaju velike sukobe među parovima. Zbog toga bi pre braka trebalo da budete transparentni i iskreni kada je reč o vašim finansijama.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Klix.ba/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track