NE MOŽETE DA SE OTARASITE KRVOPIJA?! Jedite ove namirnice i KOMARCI će bežati od vas kao đavo od krsta!
Foto: Profimedia

NE MOŽETE DA SE OTARASITE KRVOPIJA?! Jedite ove namirnice i KOMARCI će bežati od vas kao đavo od krsta!

Žena -

Komarci su grozna posledica letnjih dana i vlage, ali i za njih ima leka - naime, oni se oslanjaju upravo na miris naše kože kako bi nas pronašli. Crvenilo i svrb mogu da budu najiritantnija kombinacija, a preterano češkanje može da dovede i do infekcije.

Iako postoje razni sprejevi kojima se možemo zaštititi, ponekad je dobro odmoriti od hemikalija. Uvek možemo da se okrenemo prirodnim opcijama odnosno hrani koja može da otera komarce.

Čili papričice - hemijska supstanca kapsaicin je glavni aktivni sastojak čili papričica i daje im prepoznatljivu ljutinu. Zagreva naše telo i daje mu miris koji iritira komarce pa tako deluje kao prirodni rasterivač. Papričice možemo dodati u bilo koje jelo, ali budite oprezni da ne preterate tokom letnih meseci.

foto: AP/Ilustracija

Beli luk- najpoznatija namirnica za prirodnu zaštitu od komaraca! Sadrži alicinkoji koji isparava kroz pore na koži kad ga pojedemo. Alicin maskira naš prirodni miris i tako nas čini imunim na insekte. Najbolje funkcioniše kad ga jedemo sirovog, a izuzetno je lako staviti ga u jela.

foto: Profimedia

Jabukovo sirće - tradicionalno se koristi kao prirodni rasterivač. Kao i druge namirnice na ovom popisu, maskira naš prirodni miris i onemogućava komarcima da nas napadnu. Najbolje kod jabukovog sirćeta je to što ne menja kako mi mirišemo drugima. Jednom dnevno uzmite kašičicu s medom.

foto: Shutterstock

Limunska trava - sadrži prirodno eterično ulje citronele. Poznato je da se može naneti odnosno namazati na kožu, ali unos limunske trave je jednako delotvoran. Ovo bilje možete koristiti u bilo kojem egzotičnom jelu, a odlične se uklapa sa gustim čorbama.

Paradajz – sastavni je deo mnogih letnjih salata i izuzetno su bogate tiaminom. Ishrana bogata vitaminom B1 navodno može da zaštititi telo od komaraca i drugih insekata, iako to i dalje nije naučno potvrđeno. Čak i ako zaradite ujed možete namazati malo soka od paradajza na ubod i tako zaustaviti svrb.

foto: profimedia

Kurir.rs/metro-portal.hr/Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja