Najnovije vesti

DAVANJE MEDA BEBAMA MOŽE DA BUDE FATALNA GREŠKA! Nikako ne radite ovo, oboljenje CREVA koje dete dobije je TEŠKO i ozbiljno
Foto: Profimedia

ni u ludilu

DAVANJE MEDA BEBAMA MOŽE DA BUDE FATALNA GREŠKA! Nikako ne radite ovo, oboljenje CREVA koje dete dobije je TEŠKO i ozbiljno

Žena

Dojenački botulizam je bolest do koje dolazi kada novorođenče unese bakteriju koja proizvodi toksin unutar tela. Reč je o veoma opasnoj infekciji crevnog trakta. Sve je više dokaza koji govore da med može biti uzročnik ovog tipa botulizma.

 

Med je poznati izvor spora koje stvaraju bakterije Clostridium botulinum. Kada ih dojenče unese u organizam, ove bakterije proizvode toksin koji uzrokuje dojenački botulizam, ozbiljno, ali na svu sreću retko trovanje hranom. Stoga se deci mlađoj od 12 meseci nikada ne sme davati med.

 

Dojenački botulizam nije nimalo bezopasna bolest jer napada nervni sistem bebe i u najtežim slučajevima može čak uzrokovati smrt. Međutim, većina se beba uspe oporaviti.

 

foto: Profimedia

Najčešći znaci i simptomi botulizma su:

 

trajni zatvor (konstipacija);
omlitavljene ruke, noge i vrat;
slabašan plač zbog slabosti mišića;
poteškoće u dojenju, beba nema snage da izvuče mleko;
izražen umor odojčeta (stalna pospanost);
poteškoće u disanju.


Spore botulizma se takođe mogu ugnezditi i u neke namirnice sa niskim sadržajem kiseline, koje sami odlažemo u kutije za čuvanje hrane u frižideru, ali i u skrobnom sirupu. Imajte to na umu i izbegavajte takve namirnice u ishrani bebe.

 

foto: Profimedia

Kurir.rs/Bebac.com/Foto: Profimedia

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...