Nema ničeg lepšeg nego kad vas probudi miris svežeg domaćeg hleba.
Sastojci potrebni za pripremu ovog hleba su:
300 grama brašna 10 grama suvog kvasca 1 kašičica šećera 1 kašičica soli 180 mililitara gazirane mineralne vode 3 kašike ulje.
Priprema:
Mineralnu vodu zagrejati da bude mlaka, dodati šećer, suvi kvasac i izmešati. U dublju posudu usuti brašno, dodati so i izmešati. Potom dodati rastvoren kvasac, ulje i zamesiti testo.
Testo rastanjiti pouljanim rukama, a ne tanjiti oklagijom već nauljenim rukama rastanjiti testo. Pekač ili manju tepsiju premazati uljem, posuti brašnom i staviti testo. Pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 15 minuta. Viljuškom napraviti šare i izbockati testo. Rernu zagrejati na 250°C, pa smanjite na 180°C i pecite pogaču 15 minuta.
Gotovu pogaču izvaditi iz rerne, poprskati vodom, pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi desetak minuta.
Kurir.rs/Stvar ukusa/Foto: Profimedia