KUHINJSKE KRPE MOGU DA UGROZE ZDRAVLJE!? Pazite kako ih perete, u jednoj stvari SVI greše!
Foto: Profimedia

OPREZ

KUHINJSKE KRPE MOGU DA UGROZE ZDRAVLJE!? Pazite kako ih perete, u jednoj stvari SVI greše!

Žena -

Loša briga o čistoći krpa koje se koriste u kuhinji može u velikoj meri ugroziti zdravlje. Uz pomoć ovih pet saveta, to više neće biti problem.

Toplina

Pranje krpa na visokoj temperaturi nije dovoljno da se iz njih maknu sve bakterije. Za dalju dezinfekciju može vam pomoći toplina pa tako nakon pranja suve krpe stavite u mikrotalasnu na 30 sekundi. Krpe nakon pranja odmah sušite i ne ostavljajte ih u mašini za veš kako ne bi postale leglo bakterija kojima odgovaraju vlažna područja.

Samo bele

Prilikom kupovine kuhinjskih krpa izaberite obične i bele umesto šarenih. Bele krpe je jednostavnije održavati, a i lakše je uočiti kada se isprljaju Još jedna od prednosti bele boje je i to da neće isprati.

foto: Profimedia

Omekšivač

Za pranje kuhinjskih krpa nemojte koristiti omekšivač za veš. On će umanjiti njihovu moć upijanja tečnosti, a to je odlika koja je ipak važnija od mirisa.

Zamena za izbeljivač

Ako vam je ponestalo izbeljivača, slobodno uzmite sodu bikarbonu ili sirće. Izrazito masne krpe potopite u vrelu vodu i pustite da odstoje preko noći.

Sušenje

Sušenje na vazduhu najbolje je rešenje za kuhinjske krpe koje je preporučljivo prati svakoga dana i čuvati na suvom mestu kako bi se smanjila kontaminacija bakterijama.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Večernji/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track