VAŽNO JE ZNATI: Evo zašto ne treba da jedete zimnicu SVAKI DAN!
Foto: Shutterstock

Oprez

VAŽNO JE ZNATI: Evo zašto ne treba da jedete zimnicu SVAKI DAN!

Žena -

Ukiseljeno povrće sadrži vitamine, minerale i dobre bakterije, ali ga zbog dodataka konzervansa ne treba konzumirati često kao sveže

Kiselo povrće sprema se od davnina. Smatra se da se oko 2000. godine pre Hrista kiseljenje koristilo da bi hrana koja nije u sezoni duže trajala i da se ne bi pokvarila tokom dugih putovanja preko okeana.

foto: Shutterstock

Tako je i danas ono nezaobilazan deo zimnice, a dobija se tako što se povrće pomeša s rasolom ili sirćetom. Time se podstiče fermentacija, koja mu zapravo daje kiselost koju volimo i zbog koje i duže traje. Većina bakterija ne može da preživi takve uslove, pa ako nisu otvorene, tegle mogu trajati mesecima. Zbog kiseline i velike količine soli i šećera, koji deluju kao prirodni konzervans, ovakvim proizvodima ne bi trebalo dodavati veštačke konzervanse.

Šećer se dodaje u tečnost upravo kao konzervans, ali i da se ublažio kiselost i slanoću povrća. Nakon otvaranja, kada povrće dođe u kontakt s vazduhom, tegle treba držati u frižideru i potrošiti u roku od deset dana da se ne bi pokvarilo.

PRESLANO JE NEZDRAVO

Preporuka je dnevno pojesti pet porcija voća i povrća jer obiluju vitaminima i mineralima neophodnim za zdravlje. Povrće iz zimnice možemo smatrati jednom porcijom, ali trebalo bi da biramo ono s manjom količinom šećera i soli.

Poznato je da ove tegle sadrže umerene do velike količine soli. Tako se proizvod s više od 0,3 grama soli na 100 grama smatra proizvodom s umerenom, a proizvod s više od 1,5 grama smatra se onim s velikom količinom soli. A znamo da, ako preteramo s njenom konzumacijom, ugrožavamo zdravlje srca i krvnih sudova.

SADRŽI PROBIOTIKE DOBRE ZA PROBAVU

Što se tiče samog sadržaja ukiseljenog povrća, većinom su to šargarepa, paprika, kupus, luk i krastavci. Neke od zimnica sadrže zeleni paradajz, koji, kad je svež, sadrži alkaloid koji može biti otrovan. Međutim, kiseljenjem se to svojstvo gubi. Kao i sveže povrće, i ovo povrće obiluje vitaminima i mineralima, pa je niskokalorično. Ono sadrži i probiotike, dobre bakterije, koje štite zdravlje probave.

OSOBE S VISOKIM PRITISKOM NE SMEJU DA PRETERUJU

Ipak, kako smo već pomenuli, zbog soli i šećera trebalo bi da biramo proizvode koji ih sadrže manje. Upravo zbog ovih sastojaka, ali i zbog kiselosti, ovo povrće trebalo bi da izbegavaju oni koji imaju problema sa želucem i krvnim pritiskom. Zbog svega navedenog, ukiseljeno povrće, odnosno zimnicu, trebalo bi jesti s vremena na vreme, ali ne svakodnevno i u većim količinama kao sveže.

Kurir.rs/Foto:Shutterstock

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track