DEVOJKA (22) ISKOPALA SEBI OČI ZBOG DROGE, A SADA SLEPA ODGAJA ĆERKU: Mislila sam da MORAM to da uradim, nestali su svi STRAHOVI! Njena majka očajna: Imala je oči kao OKEAN (FOTO)
Foto: Printscreen Instagram

POTRESNO

DEVOJKA (22) ISKOPALA SEBI OČI ZBOG DROGE, A SADA SLEPA ODGAJA ĆERKU: Mislila sam da MORAM to da uradim, nestali su svi STRAHOVI! Njena majka očajna: Imala je oči kao OKEAN (FOTO)

Žena -

Pre više od godinu i po, Kejli Mutart (22) prestravila je ceo svet nakon što je, tokom psihotične epizode izazvane metamfetaminima, iskopala oči.

Amerikanka iz Andersona u Južnoj Karolini nakon toga ih je stiskala u rukama, dok ju je šokirani prolaznik pokušao sprečiti. Kejli je bila budna gotovo 48 sati, šmrčući i ubrizgavajući sebi met.

"Uz drogu nestaju svi strahovi. Mislila sam da sebi moram ukloniti oči kako bih preživela i spasila svet", kaže.

Preživela je, ali i suočila se s sopstvenim besom i privikavanjem na novi život u tami i otkrivanju kome može verovati. Sada živi sa svojom porodicom.

"Dobila je drugu priliku. Psihički i fizički Kejli je došla jako daleko. Idemo dan po dan, ali svaki nam je dan sve bolji. Očistila je misli, i sada potpuno razume svoj put. Deo tog puta je pomoći ljudima poput nje", kaže njena majka Kejti Tompkins i dodaje da joj je ćerka i inače bila odlučna u svemu. Kupila je i sopstveni automobil novcem koji je zaradila, pre nego što je uopšte dobila vozačku.

"Pitala sam se često zašto. Zašto ona? Toliko je potencijala bilo u toj predivnoj devojci. A tek njene oči, bile su poput okeana, mogli ste videti njene emocije u njima", kaže majka Kejti.

Nakon svega što joj se dogodilo, provela je nedelje u psihijatrijskoj ustanovi. Podvrgla se operaciji kako bi pripremila očne duplje za proteze koje će joj staviti i završila bolnički program lečenja lekovima. Još se smatra zavisnikom u procesu rehabilitacije i kaže da joj nije bilo toliko teško da postigne trezvenost.

"Kad te nešto opeče kao vatra, nikad joj se više ne približavaš", kaže Kejli Mutart.

Sve radi sama, a ako se negde povredi, kaže da je to samo lekcija koju treba svladati.

Koristi razne aplikacije koje koriste i slepe osobe, kako bi se lakše snašla na mobilnom i računaru.

Nedjeljom obavezno ide u crkvu uz pomoć štapa za slepe. Još može ispeći jaje na tiganju, a naučila je da svira klavir i vežba omiljene pesme benda "Koldplej" na sestrinim klavijaturama.

Želja joj je da nauči da svira gitaru kako bi nekad zabavila svoju grupu na rehabilitaciji. Uz pomoć prijatelja gađala je i koš sa linije za slobodna bacanja, a nedavno je vozila i bicikl.

Kejli ima i ćerku koju je rodila sa 18 godina, a iako dete živi sa porodičnim prijateljem, kaže kako svakodnevno razgovaraju i često je posećuje.

Prihvatila je slepoću jer da nije, kaže kako više nikad ne bi bila srećna. Želja joj je da se preseli sa cimerkom u svoj dom i bude majka svom detetu kao slepa žena.

Dugoročno, vidi se u ulozi motivacione govornice ili pevačice, a želi i da napiše knjigu. No dečjeg sna da postane morski biolog, morala je da se odrekne.

Kurir.rs/24sata.hr/Foto: Printscreen, Instagram

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja