Najnovije vesti

RODITELJI MORAJU DA ZNAJU ZA VAŽNO PRAVILO U VASPITANJU! Deca se sve više okreću INTERNETU, a to nikoga ne raduje: Postoji jasno OGRANIČENJE koje može sve da preokrene!
Foto: Profimedia

nova metoda

RODITELJI MORAJU DA ZNAJU ZA VAŽNO PRAVILO U VASPITANJU! Deca se sve više okreću INTERNETU, a to nikoga ne raduje: Postoji jasno OGRANIČENJE koje može sve da preokrene!

Žena

Mobilni telefoni danas su neizostavni deo naših života, ali i naše dece - sve više vremena provode sa svojim smartfonovima u rukama, zabavljajući se na Jutjubu, društvenim mrežama ili gledajući crtane filmove i serije.

Ovakvo ponašanje nikoga ne raduje - ni roditelje, ni lekare, ni psihologe, a posledice su brojne - preterana upotreba pametnog telefona može da prouzrokuje probleme s vidom, poremećaj sna, nedostatak koncentracije, teži razvoj govora.

foto: Profimedia

Roditeljima je najveći problem da usklade očekivanje i želje deteta, te trendove u društvu sa onim što je korisno i zdravo, a suočavaju se sa nedoumicama poput onih kada dozvoliti detetu pristup Internetu, te koliko vremena treba uopšte da provede na telefonu.

Psiholog Serž Tiseron osmislio je pravilo "3-6-9-12" za koju tvrdi da sasvim sigurno daje rezultate, a evo o čemu je tačno reč.

Nema računara ni pametnih telefona pre treće godine života

Ovo je osnovno pravilo sa kojim se slaže većina pedijatara, iako smo u praksi svedoci drugačije situacije. Tiseron ističe da je najbolji način za podsticanje dečjeg razvoja taj da se roditelji igraju s njima, a ne da gledaju sadržaj na malim ekranima.

Zabranjeno korišćenje konzola do šeste godine

U proseku deca, a posebno dečaci provedu najmanje pola sata dnevno igrajući igrice na konzolama, a time zapostavljaju razvoj vlastite senzorike.

Pre devete godina detetu Internet nije potreban

Imajte na umu da se čak i tada savetuje da deca sve do srednje škole pristup Internetu imaju samo uz nadzor odrasle osobe. Internet sa sobom nosi priliku za učenje, ali i opasnost od pornografije, sajber nasilja, usvajanja pogrešnih stavova ili priklanjanja određenim grupama. Decu je neophodno naučiti tri stvari: sve što stavimo na Internet može završiti u javnosti, sve što stavimo na Internet ostaće tamo zauvek, a sve što pronađemo tamo je upitno jer ne možemo da znamo je li to istina ili laž.

Zabranjeno korišćenje društvenih mreža pre 12. godine

Kao i u prethodnom pravilu - čak i nakon 12. godine preporuka je da se društvene mreže koriste isključivo uz nadzor i konsultaciju sa roditeljima.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Žena/Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...