NAJUKUSNIJI SENDVIČ NA SVETU IMA HRSKAVU KORICU I MNOGO SIRA! Smislili su ga Francuzi, a ovo je originalan RECEPT!
Foto: Profimedia

ukusno!

NAJUKUSNIJI SENDVIČ NA SVETU IMA HRSKAVU KORICU I MNOGO SIRA! Smislili su ga Francuzi, a ovo je originalan RECEPT!

Žena -

Francuzi stvarno znaju kako da naprave pravu poslasticu, čak i kad koriste sasvim obične sastojke poput hleba, sira i šunke. Umesto da jednostavno iseku hleb i u njega ubace par 'kriški' šunke i sira, kao što bi većina nas uradila, Francuzi se potrude i dobiju "Krok mesje" (Croque monsieur), savršen spoj hrskavog hleba, sočne šunke i rastopljenog sira.

Naziv croque ima veze s njegovom hrskavošću, a teško je reći šta mu u imenu radi gospodin (monsieur).

Ukoliko se pitate da li tu postoji i neka madam, odgovor je potvrdan: postoji i croque madame, koji za razliku od monsieura, suprotno svakoj logici, sadrži jaja.

foto: Profimedia

Ipak, to je sve manje bitno, a ono što je važno da zapamtite za pripremu ovog sendviča ovog sendviča koristi mekani hleb isečen na kriške, kvalitetna kuvana šunka i kačkavalj.

Mnogi ne znaju da originalni recept, po kojem se još pripremaju u poznatim pariskim bistroima, sadrži i sos bešamel, koji mu daje dodatnu sočnost. Sad kad smo vam otkrili trik, evo i celog recepta. Uživajte!

Sastojci:

  • 50 grama kačkavalja
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašike maslaca
  • 3 decilitra mleka
  • 1kašika senfa
  • 100 grama šunke
  • 8 kriški mekanog hleba
  • kiseli krastavci kao prilog
  • malo soli, bibera i muskantnog oraščića
foto: Profimedia

Priprema:

Narendajte krupno sir, a hleb isecite na kriške.

Rastopite maslac i dodajte mu brašno. Kratko propržite pa zalijte toplim mlekom. Dobro mešajte dok se bešamel ne skuva. Doterajte mu ukus uz pomoć senfa, soli, bibera i muskantni oraščić.

Hleb premažite bešamelom i pospite sirom. Na četiri kriške stavite šunku pa ih preklopite sa ostatkom hleba. Zapecite u rerni dok se sir ne otopi.

Prema drugoj verziji, namažite samo 4 'kriške' i na njih stavite sir i šunku pa ih poklopite i tako dobijene sendviče prepecite na tiganju u kojem ste otopili malo maslaca. Kako god da ih pripremite, isecite ih dijagonalno i poslužite uz kisele krastavce.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Slobodna Dalmacija/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track