NEMA VIŠE SUZA I PLAKANJA DOK SEČETE LUK! Ovi trikovi su SPAS U KUHINJI i toliko jednostavni da ćete ih uvek koristiti!
Foto: Profimedia

iskusne domaćice otkrile

NEMA VIŠE SUZA I PLAKANJA DOK SEČETE LUK! Ovi trikovi su SPAS U KUHINJI i toliko jednostavni da ćete ih uvek koristiti!

Žena -

Od sečenja luka teško je izbeći suze, ali zašto zapravo i plačemo? Stručnjaci objašnjavaju da za vreme sečenja luka, enzimi u njihovoj kori ulaze u vazduh i menjaju svoj sastav i počinju iritirati oči. Budući da su oči povezane sa nervnim sistemom, on reaguje tako što ispušta suze. Na svu sreću, postoje načini kako olakšati posao i zaustaviti suze.

foto: Profimedia

Jedan od načina za sečenje luka ispod vode, a najbolje bi bilo seći ga u posudi koja ima ravno dno. Može biti malo zeznuto jer voda usporava kretanje noža, ali ako dovoljno čvrsto držite luk, bez problema ćete iseći luk.

Sečenje blizu plamena takođe je jedan od načina. Vatra uzima kiseonik iz vazduha, a tako i privlači čestice luka. Najlakši način za to je da upalite šporet i blizu njega sečete luk.

Možete luk prvo staviti i u frižider, bilo na pola sata ili ceo dan. Hlađenje luka pre sečenja usporava proces promene enzima u gas. Kod sečenja luka važno je i imati oštar nož. Što je nož oštriji, to je rez precizniji i luk otpušta manje enzima.

Možete nož namazati limunovim sokom jer on smanjuje nivo gasova.

Kada počnete da sečete luk, deo iz kojeg raste koren, to jest onaj ispupčeni deo luka, trebalo bi iseći poslednji, a ne prvi. Ako se on odseče prvi, luk počne ispuštati svoje gasove i pre nego što počnete uopšte seći luk. Samo stavite luk na dasku i secite prema korenu i njega kasnije samo bacite.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Vecernji.hr/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track