OMILJENO JELO SVIH SRPSKIH GURMANA: Karađorđeva šnicla
Foto: Shutterstock

recept

OMILJENO JELO SVIH SRPSKIH GURMANA: Karađorđeva šnicla

Žena -

Sastojci:

  • 4 svinjske ili teleće šnicle (od buta)
  • 200 g kajmaka
  • 2 jajeta
  • brašno
  • prezle
  • so
  • ulje za prženje

Priprema:

1. Šnicle izlupati tučkom za meso, malo ih posoliti, pa na svaku staviti četvrtinu pripremljene količine kajmaka. Zaviti u rolnu i pričvrstiti čačkalicama.

2. Rolne uvaljati u brašno, pa u umućena jaja i nakon toga u prezle i pržiti na srednjoj temperaturi, da porumene sa svih strana. Služiti uz krompir baren u slanoj vodi i svežu salatu.

Da li ste znali Kako je nastala Karađorđeva šnicla

Karađorđeva šnicla je postala klasično jelo, omiljeno toliko da ga gurmani često smatraju tradicionalnim srpskim jelom. Tvorac čuvene pikantne Karađorđeve šnicle je Titov kuvar, profesor kulinarstva Milovan Mića Stojanović. Ovo jelo nastalo je davne 1956. godine u restoranu „Golf“, a ime je dobilo po dinastiji Karađorđević. Naime, šnicla je nastala sasvim slučajno, kad je jedna gošća restorana zatražila čuveni kijevski kotlet, za koji kuvar Mića nije imao dovoljno sastojaka. Želeći da impresionira gošću, iskoristio je šniclu i kajmak i napravio fantastično jelo, koje je ukrasio u obliku ordena Karađorđeve zvezde. Kasnije je saznao da je gošća bila zapravo Tamara Broz, snaja Josipa Broza Tita. Karađorđeva šnicla je zvanično predstavljena u Domu omladine, u restoranu „Sunce“, u kom se održavala izložba ugostiteljstva. Namera kuvara je bila da jedno srpsko jelo uđe u leksikone kao svetski poznato.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track