ODLAZAK U KUPOVINU TOKOM EPIDEMIJE KORONE: 8 mera zaštite koje zarazu drže dalje od vas
Foto: Shutterstock

Povedite računa

ODLAZAK U KUPOVINU TOKOM EPIDEMIJE KORONE: 8 mera zaštite koje zarazu drže dalje od vas

Žena -

Stručnjaci za hranu otkrili kako treba prati namirnice i da li treba dezinfikovati svu ambalažu

Još uvek postoje brojna pitanja na koja nas zanimaju odgovori kada je u pitanju kupovina namirnica za vreme pandemije koronavirusa.

Donosimo odgovore eminentnih stručnjaka na ono što ljude sada više ikad zanima o ovoj temi i šta je sigurno, a šta ne.

1. DA LI JE SIGURNO ODLAZITI U PRODAVNICU?

foto: Shutterstock

Svima je jasno da je trenutna situacija takva da je većina nas izolovana u svom domu i da smo na minimum smanjili socijalne kontakte kako bismo zaustavili širenje virusa. Koliko je onda sigurno ići u prodavnicu (a po namirnice se, ne baš svaki dan, otići mora)?

U tom slučaju najvažnije je ne dolaziti u kontakt sa zaraženom osobom i tu su najvažnije mere društvenog distanciranja i zaštite. Obavezno pazite na razmak između vas i drugih osoba i nosite masku i rukavice.

Ruke obavezno dobro operite kad se vratite kući, ali i nakon raspakivanja namirnica. U međuvremenu nipošto ne dirajte lice rukama.

2. SME LI SE NARUČIVATI DOSTAVA?

Namirnice nisu rizik, rizik je kontakt s dostavljačem. Danas većina njih nudi beskontaktnu dostavu, pa i to iskoristite.

3. TREBA LI DA SE ČISTE LIMENKE NAKON POVRATKA KUĆI?

foto: Shutterstock

Da! Što je sigurno - sigurnjeo. Svakako dezinfikujte sve što u ambalaži unesete u kuću jer ko zna ko je to pre vas pipao i da li je taj neko zaražen.

Perite ruke i nakon što ste dodirivali namirnice jer je to najsigurniji način sprečavanja širenja virusa.

4. UBIJA LI ZAMRZAVANJE VIRUS?

foto: Shutterstock

Zamrzavanje svežih namirnica u svrhu uništavanja virusa nije najbolja metoda, posebno ako uzmemo u obzir da se u laboratoriji virus zamrzava kako bi se očuvao. Ako zamrzavate hranu, prvo je očistite ili skuvate, a to su dva najsigurnija načina zaštite.

5. ŠTA SA SVEŽIM NAMIRNICAMA?

foto: Shutterstock

Zasad ne postoje dokazi da se virus širi putem površine tih namirnica, ali ipak postoji podatak da on može da živi na njima, prema pisanju studije koja se bavila respiratornim virusima. Šanse za kontakt s virusom na ovaj način su male, ali nisu zanemarljive. Sveže namirnice svakako treba veoma dobro oprati, a nakon toga temeljno oprati i ruke.

6. HOĆE LI KUVANJE UBITI VIRUS?

foto: Shutterstock

Prema preporukama, dovoljno je kuvati na temperaturi od oko 70 stepeni da se ubiju virusi. Ipak, prethodno obavezno treba prati namirnice.

7. KAKO PRATI SVEŽE NAMIRNICE?

foto: Shutterstock

Perite ih dugo ispod mlaza hladne vode, savetuju stručnjaci za hranu. Preporuka je i korišćenje četke za pranje povrća i voća koji imaju tvrdu površinu, i to samo vodom. Ali ne zaboravite da, nakon svake upotrebe, dobro sapunom operete i tu četku.

8. AKO SAM RIZIČNA GRUPA, TREBA LI DA KUPUJEM PROIZVODE KOJI SU PRETHODNO ZAPAKOVANI?

Potrošači kojima je imunitet ugrožen trebalo bi da razmisle o kupovini već zapakovanog voća i povrća, da povećaju oprez i da namirnice kuvaju pre konzumiranja.

(Kurir.rs / Foto:Shuttestock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track