Najnovije vesti

OVAJ PREDMET VRLO LAKO PRENOSI KORONU! Na njemu se VIRUS zadržava čak 5 dana! Ovo uradite čim uđete u KUĆU
Foto: Profimedia

CUVAJTE SE Kontaminiranih predmeta

OVAJ PREDMET VRLO LAKO PRENOSI KORONU! Na njemu se VIRUS zadržava čak 5 dana! Ovo uradite čim uđete u KUĆU

Žena

U borbi protiv pandemije korona virusa prinuđeni smo da vreme provodimo u kućnoj izolaciji, a dom napuštamo samo onda kada je to neophodno. Kretanjem rizikujemo da se zarazimo covid-19 virusom jer se on može preneti putem vazduha, ukoliko zaražena osoba kija i kašlje, ili dodirivanjem kontaminiranih predmeta.

S obzirom da je jedna studija dokazala da novi virus korona preživljava i na čvrstim površinama, stručnjaci napominju da bi trebalo da obratimo pažnju na svoju odeću i obuću koju nosimo.

foto: Profimedia

Naimo, vrlo lako se možemo inficirati Covid-19 virusom putem cipela koje se nose na prometnim mestima, kao što su kancelarije, javni prevoz i tržni centri. A jednom kada se virus nađe na sintetičkoj tkanini, može da ostane tamo danima.

Doktorka Meri E. Šmidt kazala je za "Huffington Post" da korona virus može da ostane na cipelama "pet dana ili više". Iz tog razloga, bilo bi pametno da ih ostavljate ispred vrata kako biste sprečili da se virus "uvuče" u vaš dom.

foto: Profimedia

Stručnjak za javno zdravlje Karol Viner, koja radi u Kanzas Sitiju, preporučuje da to uradite svaki put.

- Cilj je da ih ne proširimo po celoj kući. Druga opcija je da svoju obuću naprskate sa nekim dezinficijensom ili da ih očistite sapunom i vodom - objašnjava Karol.

Kada ulazite u kuću, takođe je neophodno da operete ruke. Zdravstveni radnici preporučuju da ruke perete najmanje 20 sekundi svaki put.

Uvek proverite da li su vam rukavice čiste pre nego što dodirnete svoje lice.

foto: Ana Paunković, Shutterstock, T.S.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...