NIJE SVEJEDNO U KOM MOMENTU SOLIMO HRANU! Evo kada bi trebalo namirnicama dodati so prilikom kuvanja
Foto: Shutterstock

kuhinja!

NIJE SVEJEDNO U KOM MOMENTU SOLIMO HRANU! Evo kada bi trebalo namirnicama dodati so prilikom kuvanja

Žena -

Nije svejedno u kom momentu solimo hranu tokom njene pripreme, niti je to vreme isto za sve namirnice. Pre kuvanja trebalo bi soliti pirinač, testeninu i meso, dok bi grašak i pečurke valjalo posoliti posle, a za luk je svejedno.

foto: Profimedia

Evo i zašto: pirinač, kao i testenina, upija slanu vodu tokom kuvanja i omekša. Meso bi trebalo soliti pre termičke obrade, jer se ono tokom pripreme skupi i naknadno upije ukuse, pa će mnogo bolje apsorbovati začine ako ga odmah posolimo. Grašak ćemo duže kuvati ako ga odmah posolimo, zato so treba dodati na kraju. Bogate vodom, pečurke ne valja soliti na početku pripreme, jer će prerano ispustiti sokove i postati „gumene“.

foto: Profimedia

Kada je luk u pitanju, ako želimo da bude krckav i zlatast, dodajmo mu so na kraju prženja, a ako nam je potreban mekan, posolimo ga na početku pripreme, što će mu održati svetlu boju.

foto: Printsceen/Tiktok

kurir.rs/novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track