OVE GREŠKE NAJČEŠĆE PRAVITE KAD KUVATE! Evo zašto su SVEKRVINA jela uvek ukusnija, samo grešite u JEDNOM!
Foto: Shutterstock

savet stručnjaka

OVE GREŠKE NAJČEŠĆE PRAVITE KAD KUVATE! Evo zašto su SVEKRVINA jela uvek ukusnija, samo grešite u JEDNOM!

Žena -

Kod pečenja mesa važna je njegova debljina i temperatura na kojoj se peče. Na previsokim temperaturama proteini se skupljaju pa meso postaje žilavo. Zato ga je bolje peći duže ali na manjoj temperaturi

Ako pečeno meso ne ostavite da odstoji nekoliko minuta pre nego što ga počnete seći, možete odmah da zaboravite na sočnost, upozoravaju kuvari.

foto: Shutterstock

Meso nakon pečenja treba pustiti da se “odmori” inače će iscuriti svi sokovi i meso će biti suvo i bezukusno. Nedovoljno ugrijana rernu ili tiganj još jedan je prečac koji je potrebno izbegavati. Ako stavite meso koje je neko vreme bilo na sobnoj temperaturi u još nezagrijanu rernu, postoji opasnost od razvoja bakterija, upozoravaju stručnjaci.

Veće su i šanse da će se namirnice zalepiti za dno ako ih stavite u hladno posuđe. Stoga je najbolje kuvanje početi jako zagrijanim uljem i najjačom vatrom, a potom smanjivati temperaturu. Nemojte ni kuvati u vodi koja prejako ključa nego pustite da hrana u loncu lagano krčka. Jako vrenje pravi velike mehuriće, pa tako para uništava proteine u mesu isušujući ga.

foto: Shutterstock

Međutim, kratko kuvanje na jakoj vatri i ispiranje ispod mlaza hladne vode ipak je najbolje za očuvanje boje povrća poput blitve ili zelenih mahuna. Mnogi će s odstajaloga hleba odrezati delove s plijesni i praviti se kao da se ništa nije dogodilo. No plijesan ne može ništa tvrdim namirnicama poput sira, paprika ili mrkve, ali jogurt, meki sir i kruh je bolje baciti.

foto: Profimedia

kurir.rs/24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track