ČOKO ARGENTINO! OVO JE NAJBOLJA TORTA NA SVETU, ALI STVARNO! Pravi se od 3 osnovna sastojka, PEČE SE i može da je napravi i dete
Foto: Profimedia

recept

ČOKO ARGENTINO! OVO JE NAJBOLJA TORTA NA SVETU, ALI STVARNO! Pravi se od 3 osnovna sastojka, PEČE SE i može da je napravi i dete

Žena -

Na sajtu koji se bavi hranom, i obuhvata svetski atlas hrane i obuhvata više od 10.000 specijaliteta, objavio je nekoliko spiskova najpopularnije i najbolje ocenjene hrane na svetu ove godine, a na vrhu liste najboljih dezerta našle su se brojne sočne poslastice od kojih ste neke sasvim sigurno probali, a sa nekima se verovatno niste susretali do sada.

Deset najbolje rangiranih slatkiša u 2020. su:

brazilski mus od marakuje, belgijske vafle, poljski sernik (torta od sira), apfelkuchen - nemački kolač od jabuka, turski kajmak sa medom, turska baklava iz Gaziantepa, portugalski kolači pastel de nata, argentinska čokoladna torta, italijanski sladoled od pistaća i na prvom počasnom mestu našao se tradicionalni portugalski recept pastel de belem.

foto: Profimedia

Ovog puta donosimo vam recept za treći najbolji slatkiš na planeti, bar po ukusu žirija, a reč je o argentinskoj čokoladnoj torti. Ova torta se ne peče, a inspirisana je italijanskim tiramisuom. Kažu da nema dobrog rođendana ni kućne proslave u Argentini, a da ova torta nije poslužena!

Napravljena je od tri osnovna sastojka: čokoladnog keksa, krem sira i karamel sosa (dulce de leche).

Potrebni sastojci

  • 200 grama karamel sosa (dulche de leche)
  • 150 grama krem sira
  • 2 kašike pavlake
  • 230 grama običnog čokoladnog keksa bez punjenja
  • 1 šolja skuvane instant kafe
  • 30 grama kvalitetne crne čokolade ili kakao praha za dekoraciju
  • pek papir
foto: Profimedia

Priprema:

1. U originalnom receptu koristi se kupovni dulce de leche , a ukoliko ovo ne možete pronaći u prodavnicama, možete ga napraviti i sami. Evo i kako:

2. U velikoj posudi mikserom umutite karamel sos i krem sir dok ne dobijete kompaktnu smesu. Dodajte pavlaku i nastavite sa mešanjem, a treba da dobijete svetlu karamel boju i da smesa nema grudvice.

3. Skuvajte crnu kafu i sipajte je u plitku posudu. Potapajte svaki čokoladni keksić u kafu, pa ih ređajte na pleh obložen pek papirom, sve dok cela površina ne bude prekrivena.

4. Preko keksa ravnomerno rasporedite smesu sa karamel sosem, a preko toga ponovo ide keks, pa ponovo kremasta smesa. Postupak ponavljajte sve dok ne potrošite smesu, a poslednji sloj treba da bude fil od karamel sosa.

5. Na kraju tortu pospite kakao prahom ili izrendajte malo crne čokolade. Ako želite još bogatiji krajni rezultat - otopite crnu čokoladu i napravite glazuru.

foto: Profimedia

kurir.rs/blicžena

BONUS VIDEO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track