Najnovije vesti

KAD SAM TRAŽILA DA MI MUŽA DAJE PLATU JER PAZIM DECU, SMEJALI SU MI SE! Bila sam SKROZ U PRAVU, evo šta se SVE promenilo u BRAKU
Foto: Profimedia

savet za dobar brak

KAD SAM TRAŽILA DA MI MUŽA DAJE PLATU JER PAZIM DECU, SMEJALI SU MI SE! Bila sam SKROZ U PRAVU, evo šta se SVE promenilo u BRAKU

Žena

Džema Knel (34) iz Saseksa u braku je sa Adamom (35), marketing specijalistom. Imaju troje dece od dve, pet i osam godina. Džema je domaćica, ali redovnu platu uzima od muža i smatra da je to recept za srećan porodični život.

- Nedavno je Adam unapređen, a uz unapređenje je došla i dobra povišica plate. To je samo dokaz da je moja plata ključna u njegovom napretku. Ja to zovem "mameća plata" i u mojoj porodici ona iznosi 300 funti mesečno. Tako živimo prethodne dve godine i smatram da je to sjajno rešenje koje mu omogućava da se potpuno posveti karijeri. Ja uz svoju mameću platu preuzimam na sebe i praktično sve odgovornosti oko dece - ja ih vozim, odvozim, radim domaći sa njima, brinem o njihovim obrocima - kaže ona.

foto: Profimedia

Džema priča i da su odluku o njenoj plati doneli nakon trećeg deteta.

- Bilo nam je jasno da se računica ne poklapa - cela moja plata na mom radnom mestu otišla bi na vrtić. Kako sam do tada uvek imala svoje prihode, nije mi padalo na pamet da živim kao klasična domaćica, da Adamu moram da prijavim svaki trošak i molim ga za novac. Tako smo se dogovorili da Adam plaća i kredite i hranu i režije i da odvaja 300 funti mesečno za mene. To je vid zahvalnosti meni što sam u potpunosti posvećena našoj deci, dok je on oslobođen svih briga - kaže ona, dodajući da svoju platu uglavnom troši na odeću, kozmetičara, frizera i slične potrepštine.

- Uz to, često odem na piće ili ručak sa prijateljicama ili mamom. Zamislite da svaki put moram da molim muža za novac? Mnogo mi znači da znam da nikog ne moram da molim i da imam svoju zarađenu platu - kaže Džema.

foto: Profimedia

- Kada su neki veći troškovi u pitanju, recimo kada se približavaju praznici, Adam uskoči. Za ostalo, kada želim nešto skuplje, štedim kao i svi. Jedva čekam da se ponovo vratim na posao, ali za sada moramo ovako i našli smo način koji funkcioniše - kaže ona.

Teli Svidžinska (37) iz Sarija, živi po istom modelu. Ona i suprug Dilan (38) imaju četvorogodišnjeg sina i dve bliznakinje od dve godine.

- Majčinstvo je najteži posao na svetu i smatram da u potpunosti zaslužujem platu. Dilan i ja nikad nismo pre dece imali zajedničke račune, oboje volimo nezavisnost. Tako svakog meseca Dilan na moj račun prebaci 650 funti. To je moja plata - kaže ona.Teli kaže da za svoju platu kupuje većinu namirnica, odeću za decu i benzin.

- Obično mi nakon svega ostane oko 100 funti mesečno koje potrošim na šta ja želim - frizera, odeću, izlaske... Nikad ne moram da podsećam Dilana da mi uplati novac. Svakog meseca uvek istog datuma meni legne plata. Tako sam ja nezavisna a pritom i Dilan ne mora da brine o takvim stvarima - kaže ona.

- Iako mnogi misle suprotno jer sam domaćica, sebe smatram feministkinjom. Moj muž mene ne plaća kao ispomoć, samo mi pomaže da se i ja osećam kao čovek i da ne moram da ga moljakam za svaki peni, već mogu da živim dostojanstveno. Ko bi se osećao lepo da mora da moljaka za svaku kafu sa prijateljima? - kaže ona.

foto: Profimedia

kurir.rs/blicžena

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...