Najnovije vesti

"DOBRA SI, NAPRAVIĆU TI TREĆE DETE": Najužasnija iskustva žena sa ginekoloških pregleda, gora i od KOŠMARA!
Foto: Profimedia

neverovatno

"DOBRA SI, NAPRAVIĆU TI TREĆE DETE": Najužasnija iskustva žena sa ginekoloških pregleda, gora i od KOŠMARA!

Žena
20:00h

Redovan pregled kod ginekologa može vam spasiti život. U lečenju bilo koje bolesti, rana dijagnoza je krucijalna stvar. Međutim, istraživanja su pokazala, da samo dvadeset odsto žena u Srbiji odlazi na redovne ginekološke preglede.

Strah od nelagodnosti, saznanja da nešto nije kako treba i naposletku, možda i najgori od svih - strah od onoga što nas čeka od strane medicinskog osoblja na ginekološkom pregledu.

0395770272, ginekolog, ginekološka ordinacija
foto: Profimedia

Žene su podigle glas, i makar na ovaj način podelile šta su proživljavale u trenucima, kada jedino što treba da je bitno je njihovo zdravlje. Red seksizma, red šovinizma, i naravno, ništa bez primitivizma.

Na jednom Instagram profilu žene dele najjezivija iskustva sa ginekoloških pregleda. Žene su podigle glas, i makar na ovaj način podelile šta su proživljavale u trenucima, kada jedino što treba da je bitno je njihovo zdravlje. Red seksizma, red šovinizma, i naravno, ništa bez primitivizma.

Umesto da vas dočeka doktor koji će vam rasterati sve strahove i učiniti da nelagodan pregled, a za neke i sramotan (iako nema čega da vas bude sramota), bude što lagodniji, a vi iz ordinacije da izađete sa odgovorima, ohrabreni, i zadovoljni, ali i motivisani da se redovno kontrolišete, mnogo žena, nakon ovakvih iskustava, zapravo više nikad više nisu otišle na ginekološke kontrole, ili su to radile veoma retko.

Dakle, kako reagovati na komentar poput "Spolja tako lepa, a iznutra tako kvarna", ili na "Može i partner da ti pregleda grudi"? Pregled je jedno, sek*ualne igrice nešto potpuno drugačije, a vaš partner, samo ako je specijalista ginekologije može da napipa eventualne promene na grudima. Komentar koji je sve, samo ne na mestu. I posle se mnogi pitaju zašto se žene ne pregledaju. Ipak, ako ste mislili da su to usamljeni slučajevi, nažalost, nisu. 

Ruku na srce, pregled kod ginekologa je sve samo ne prijatan, ali, kao da nije dovoljno što morate, maltene gole, da legnete na specijalan krevet, podignutih nogu, već morate da trpite i komentare na račun "izgleda" svoje vagine. "Kako smo te lepo zakrpili, možeš filmove da snimaš"... zaista?

Ginekolog
foto: Profimedia

Ili možda neumesni "komplimenti" da toliko dobro izgledate da bi vam "napravio treće dete". Dakle, ovo je etički? U redu? Ovako treba? Samo zato što neko lepo izgleda nakon porođaja, ne znači da je dužan da bude ponižen na ovakav način i to od strane svog izabranog lekara.

- Dok mi je pritiskala donji stomak: "Je l’ te boli ovo?" Boli. "Nije to bol, to je neprijatnost. Ti si intelektualka, ne smeš tako, treba da razlikuješ bol od neprijatnosti'", napisala je J.K.

- Na konstataciju da će mi se cista u dojci "dojenjem srediti", govorim joj da neće, jer neću rađati decu. Od tog trenutka više ni ne priča sa mnom, samo na kraju pregleda otvori vrata ordinacije i dobaci prijatelju koji me čeka u hodniku: "Šta kaže, neće da rađa? Ma napravi joj ti jedno na prevaru, ne mora ni da zna", ispričala je T.C.

-Ja samo gledam na poslu, jedem kod kuće - rekao je ginekolog jednoj pacijentkinji nakon što je pljesnuo po butini.

- Zna se kakve su te što koriste tampone i kontracepciju.

- Ajde, strpi se, nije mu valjda veći od ovoga - reči su ginekologa pre nego što je pacijentkinji u vaginu stavio instrument za pregled unutrašnjosti materice.

Devojke iza Fejsbuk i Instagram stranici pokrenule inicijativu, kako bi žene zajedničkim snagama podigle svest o ovom problemu, ali i da ga plasiraju u javni razgovor.  Nadaju se da će se organizovanom akcijom stvoriti dovoljno jak pritisak na sistem, nakon čega će nadležni morati da reaguju.

Akcenat je na sledećim problemima: verbalno i fizičko, kao i seksualno ponižavanje pacijentkinja, fizičko nasilje tokom ginekoloških pregleda i porođaja, nesavesno lečenje, odbijanje pružanja zdravstvene zaštite, nepoštovanje ljudskog dostojanstva i fizičkog i psihičkog integriteta pacijentkinja, korupcija u zdravstvu i na kraju, na problem koji omogućava rasprostranjenu praksu svega gore navedenog: na sistem koji štiti nasilnike i koji im dozvoljava da koriste poziciju moći, da žene nekažnjeno povrede i ponize. 

Ginekolog
foto: Profimedia

Kurir.rs/Wanted/M.M.

BONUS VIDEO:

MINA VRBAŠKI UHVAĆENA U DRUŠTVU BIVŠEG ZADRUGARA: Izašla iz Zadruge zbog smrtnog slučaja u porodici, a sada pokazala kako UŽIVA!
00:05

MINA VRBAŠKI UHVAĆENA U DRUŠTVU BIVŠEG ZADRUGARA: Izašla iz Zadruge zbog smrtnog slučaja u porodici, a sada pokazala kako UŽIVA!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...