CVEĆE JE UVEK IDEALAN POKLON ZA 8. MART! Vodite računa koje ćete izabrati, neka imaju potpuno POGREŠNO ZNAČENJE!
Foto: Profimedia

NAUČITE BONTON CVEĆA

CVEĆE JE UVEK IDEALAN POKLON ZA 8. MART! Vodite računa koje ćete izabrati, neka imaju potpuno POGREŠNO ZNAČENJE!

Žena -

Bliži se 8. mart, Dan žena, a pra stvar koja vam pada na pamet da kupite voljenoj osobi je cveće. Ono je uvke pravi izbor. Nosi jedinstvenu poruku i ima određenu simboliku.

Svaki cvet ima svoju priču, svoju simboliku koja će preneti vašu poruku voljenoj osobi.

kuća, energija, cveće
foto: Shutterstock

RUŽA

Ova prelepa i jedinstvena “kraljica cveća” uvek šalje otvorenu i jasnu poruku, a to je ljubav.

Međutim, da li ste znali da prema ustaljenom verovanju ruže nose posebno značenje u zavisnosti od njihove boje:

Crvena – označava strast, Bela – predstavlja simbol za nevinost i čistotu, Žuta – iskazuje ljubomoru, Roze – simboliše radost i nežnost.

ruža
foto: Profimedia

ORHIDEJA

Veruje se da orhideje simbolišu delikatnu lepotu, ljubav, divljenje i prefinjenost, tako da ćete ovim izborom sigurno pokazati svojoj dami koliko je cenite. U Drevnoj Kini su ih smatrali simbolom plodnosti.

Orhideja
foto: Profimedia

LALA

Cvet lale simbolišu predstojeće proleće, sunce i radost. Takođe se veruje da označavaju slavu i savršenu ljubav. Danas su dostupne u najrazličitijim varijetetima koji se razlikuju po bojama, gustini i obliku latica.

Cveće, Profimedia, Lale, Buket Cveća
foto: Profimedia

KARANFIL

Veruje se da iskazuje požudu i strast. Nekada su se ovim neobičnim cvetovima pripisivale i magijske moći. Zbog toga su supružnici poklanjali jedno drugom karanfile koji su bili čuvari njihove ljubavi i ključ radosti u braku.

karanfil, cveće, Dan žena
foto: profimedia

LJUBIČICA

Nekada se smatralo da plave ljubičice iskazuju vernost, dok bele simbolišu skromnost. U našem narodu su devojke poklanjale momcima ljubičice kako bi ih uvek voleli.

ljubičica
foto: Profimedia

LJILJAN

Cvet koji je prepoznatljiv po svom intenzivnom mirisu simboliše čistotu i nevinost, ljubav i savršenu vezu. U Staroj Grčkoj je ovaj cvet bio posvećen Heri, zaštitnici braka i potomstva, dok je u hrišanstvu on bio simbol Bogorodice.

ljiljan
foto: Profimedia

BOŽUR

Božur je raskošan cvet interesantnog izgleda koji od davnina krasi vrtove, a danas čini nezaobilazan deo mnogih aranžmana. Simbolika božura dolazi sa Istoka gde se smatra da predstavlja simbol lepote i romantike, srećnog braka, kao i časti i bogatstva.

Božur
foto: Profimedia

Kurir.rs/M.M.

BONUS VIDEO:

00:10

ŽENA BOMBA: Elena Kitić otišla u Dominikansku republiku, vrelom fotkom ZAPALILA društvene mreže, komentari PLJUŠTE! (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track