SVI VOLE PALAČINKE SA OVIM PREMAZOM, A NAJGORE SU: Nutricioista otkriva koji namaz je najbolji, a koji goji i NADIMA!
Foto: Profimedia

UKUSNO

SVI VOLE PALAČINKE SA OVIM PREMAZOM, A NAJGORE SU: Nutricioista otkriva koji namaz je najbolji, a koji goji i NADIMA!

Žena -

Bilo da ih volite u slanoj ili slatkoj varijanti, palačinke se uvek jedu sa nekim premazom. Neko voli sir, neko starinsku varijantu - orahe i šećer, neko čokoladni krem, a neko je za tradicionalno - običan džem.

Palačinka, Palačinke
foto: Profimedia

Ali ono što malo ko zna jeste da neke prelive i premaze ne treba mešati.

"Mešanje palačinki sa različitim punjenjem nije baš dobro za varenje. Odnosno, ako prvo pojedete palačinku sa kajmakom, zatim sa džemom, a zatim sa krem sirom, onda će to stvoriti ozbiljnu neprijatnost u organizmu. Uvek je bolje odabrati jedan, najviše dva slična punjenja u okviru jednog obroka. Na primer, sa čokoladom, a druga sa džemom. Oba premaza su bogata ugljenim hidratima, tako da ova kombinacija neće biti problematična", objasnila je nutricionistkinja Ana Ivaškevič.

"Takođe, pavlaka sa svežim voćem vrlo loša kombinacija. Uzrokuje pojačane procese fermentacije u telu, pa kada na to dodate testo, samo ćete pogoršati situaciju, nadimaćete se kao balon i salo će se lepiti. Ako želite slatke palačinke, najbolje je odabrati džem."

Kako kaže, sir koji mnogi često mažu na palačinke, takođe nije dobra opcija.

"Obično je potrebno puno vremena za varenje, a što su palačinke masnije toproces varenja traje duže. Loše je i kombinovati ih sa voćem, posebno svežim. Na primer, popularna kombinacija krem sira sa bananom je veoma teška", objasnila je nutricionistkinja.

Palačinka, Palačinke
foto: Profimedia

Kurir.rs/Mondo/M.M.

BONUS VIDEO:

00:24

NE JEDEM HLEB DA BIH BILA ZGODNA: Evo kako Kaja održava dobru liniju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track