SAMO 2 SASTOJKA SU POTREBNA DA NAPRAVITE SVOJU PREHRANU ZA BILJKE: Rastu kao iz vode i insekti im ne mogu ništa! (RECEPT)
Foto: Profimedia

neverovatno

SAMO 2 SASTOJKA SU POTREBNA DA NAPRAVITE SVOJU PREHRANU ZA BILJKE: Rastu kao iz vode i insekti im ne mogu ništa! (RECEPT)

Žena -

Kopriva je biljka koja je nepravedno zapostavljena i o čijim svojstvima se ne priča toliko. Ona je odlična za zdravlje, pogotovo čaj koji je dobar protiv malokrvnosti i anemije jer sadrži veliku količinu gvožđa.

Pored minerala gvožđa bogata je i vitaminima C, K, magnezijumom, kalcijumom, fosforom, a sadrži i hlorofil, tanine, sluzi, karotenoide. Dakle, kopriva je veoma zdrava, a osim čaja od nje može da se pravi čorba kao i da se koristi u projama ili pitama.

kopriva
foto: Profimedia

Ono što je još fascinantnije je da od koprive može da se napravi prirodno đubrivo za druge biljke, ono će pospešiti rast biljaka, ali ih i zaštititi od štetočina jer važi za prirodni insekticid. Ovo prirodno pripremljeno đubrivo će ojačati biljke koje će biti zdravije i manje podložne napadu patogena i štetnih insekata.

Većina biljaka u bašti dobro reaguje na đubrenje koprivom, a posebno paradajz. Međutim, treba upozoriti da postoje neke biljke koje nisu njeni ljubitelji, a to su crni i beli luk, pasulj i grašak.

Za prirpemu ovog đubriva koirste se samo nadzemni delovi biljke.

Potrebno je da potopite 1 kg koprive bez korena u 10 litara vode. Nakon toga ostavite da odstoji tako 10 do 15 dana u hladovini, a idealno bi bilo kada bi temperatura bila oko 18 stepeni.

Svakog dana promešajte, a rastvor će svakog dana menjati boju i postajati gušći. Nakon 15 dana, procedite rastvor i on je spreman za upotrebu.

Pre upotrebe razredite rastvor vodom tako da odnos bude 1:10, ukoliko koristite kao prihranu preko korenovog sistema. Ukoliko se odlučite za folijarnu upotrebu, u tom slučaju rastvor razblažite u odnosu 1:30.

kopriva
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

22:19

KVIZ MOZAIK 21.04.2021.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track