Najnovije vesti

Možda ste intolerantni na laktozu, a da to ni ne znate
Foto: Promo

Možda ste intolerantni na laktozu, a da to ni ne znate

Žena
18:09h

Veliki broj ljudi ima problema sa pojedinim nutrijentima koje svakodnevno unosimo kroz ishranu, a prema brojnim sprovedenim istraživanjima, čak 65 odsto svetske populacije ima problem sa mlekom i mlečnim proizvodima. Uzimajući u obzir da od najranijeg detinjstva pijemo mleko i učimo koliko je ono važno kako u periodu odrastanja, tako i u starijoj dobi, često zanemarujemo neke teskobe koje ova namirnica i proizvodi nastali od nje uzrokuju. Jasno je da su mleko i mlečni proizvodi neizostavni deo uravnotežene i pravilne ishrane i da ih treba unositi svakodnevno, ali obratite pažnju na osećaj koji imate nakon šolje mleka ili jogurta.

Mleko i mlečni proizvodi u sebi sadrže laktozu, sastojak koji neki od nas ne mogu adekvatno da svare. Laktoza je šećer, disaharid, koji se nalazi u mleku i mlečnim proizvodima, a da bi se svario, neophodan je enzim laktaza. Ukoliko organizam ne luči dovoljno laktaze, gotovo uvek se javljaju tegobe poput nadimanja, gasova, stomačnih grčeva, dijareje i mučnine. To su znaci da bi trebalo da proverite da li ste osetljivi na mlečni šećer, i potencijalno pronađete rešenje, među kojima je potpuno izbacivanje mleka i mlečnih proizvoda iz ishrane, što vas lišava svih njegovih zdravstvenih benefita, ili prelazak na dovoljno dobre alternative.

Imlek
foto: Promo

Kravlje mleko bogato je hranljivim materijama - sadrži kalcijum, vitamine A i D, riboflavin, proteine i pritom nije visokokalorično. Ljudskom organizmu je mnogo lakše da kalcijum ekstraktuje iz kravljeg mleka nego iz bademovog ili kokosovog koja se često koriste kao zamena, a koja su i manje hranljiva. U tom slučaju je bolja preporuka da pređete na mleko i jogurt bez laktoze. Oni obezbeđuju sve što je organizmu potrebno i korisno od mleka i mlečnih proizvoda, a bez ikakvih neželjenih reakcija.

Važno je razlikovati intoleranciju na laktozu i nedostatak laktaze, jer čak i ljudi koji su intolerantni na laktozu mogu da unose optimalnu količinu mleka ili jogurta od 250 do 375 ml na dan, uz kafu, čaj ili žitarice. Da biste utvrdili intoleranciju na laktozu najbolje je da posetite doktora, ali možete uraditi i mali kućni test. Popijte punu čašu mleka i ukoliko u narednih 24 sata dobijete grčeve, nadimanje i dijareju, možete se smatrati intolerantnim. U tom slučaju nema mesta za paniku već samo svaki naredni put kada želite da uživate u punom ukusu i svim nutritivnim kvalitetima mleka i jogurta, zamenite one standardne mlečne proizvode onima koji ne sadrže laktozu, poput Moja Kravica proizvoda bez laktoze – mleka i jogurta, kao i novog inovativnog proizvoda – Imlek Proteina.

Promo tekst

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja