UZ DIJETU RATNIKA DO FIT LINIJE: Za 3 nedelje 12 kilograma manje, sve može da se jede, a CAKA je u ova 4 SATA
Foto: Printscreen/Instagram, Shuttertsock

skinite kilograme

UZ DIJETU RATNIKA DO FIT LINIJE: Za 3 nedelje 12 kilograma manje, sve može da se jede, a CAKA je u ova 4 SATA

Žena -

Iako je post prisutan u svetu još od antičkih vremena, u poslednje vreme postao je izuzetno popularan način za brzo skidanje kilograma. Dijeta ratnika u trajanju od tri nedelje kombinuje duže periode posta sa kratkim prekidima, a kao rezultat vam donosi gubitak kilograma za relativno kratko vreme.

Autor dijete ratnika Ori Hofmekler zapitao se kako su veliki ratnici uspevali da održe snagu i izdržljivost, neprestano se boreći u bitkama. Ispostavilo se da je većina njih preskočila jutarnje i popodnevne obroke, a uveče pojela obilnu večeru. Hofmekler je uveren da produženi kontrolisani post može očistiti telo, efikasno sagoreti masti i poboljšati metaboličku funkciju.

dijeta, slatko, slatkiši
foto: Profimedia

Principi dijete ratnika

Ako govorimo o osnovnim principima dijete ratnika, onda se to sa sigurnošću može nazvati vrstom posta, jednostavno sa strožim vremenskim okvirom nego u klasičnom obliku. Sistem ishrane uključuje odbijanje hrane 20 sati i četvorosatni "prozor" za jelo uveče. Istovremeno, tokom posta nije neophodno potpuno se odreći hrane - možete piti sveže ceđene sokove, jesti sirovo povrće i orahe.

Nema posebno strogih ograničenja za večernji obrok - možete jesti bilo šta, ali ako pođete od prvobitne ideje o ishrani "pravog ratnika", onda će biti neobično večerati brzu hranu ili slatkiše. Hofmekler nudi jednostavna jela za večeru, nemasno meso, sveže povrće i spore ugljene hidrate.

Tokom perioda od 20 sati trebalo bi da konzumirate što manje hrane i to: mlečne proizvode, tvrdo kuvana jaja, sveže voće i povrće, kao i dosta tečnosti koja nije kalorična (najbolje da to bude voda). A nakon 20 sati možete da jedete sve što poželite, u periodu od 4 sata.

Naravno ne preporučuje se jedenje brze i nezdrave hrane, već i u toku ta 4 sata kada možete da jedete koliko hoćete, preporučuje se zdrava i organska hrana.

Plan dijete ratnika od tri nedelje

Prva nedelja – Detoks

Tokom prve nedelje tokom 20 sati u toku dana trebalo bi da jedete: jogurt, mladi sir, tvrdo kuvana jaja, smutije od povrća, bistru supu bez rezanaca i sveže voće i povrće.

jogurt
foto: Profimedia

Tokom 4 sata kada možete da jedete šta god, najbolje bi bilo da jedete obroke koji se sastoje od salate sa uljem i sirćetom, povrća koje je bogato proteinima kao što je pasulj, žitarica (sve osim pšenice), male količine sira i kuvanog povrća.

pasulj
foto: Shutterstock

Kafu, čaj, vodu i male količine mleka možete da konzumirate tokom čitavog dana.

Druga nedelja – Veliki procenat masti

Kao i tokom prve nedelje tokom 20 sati u toku dana trebalo bi da jedete: jogurt, mladi sir, tvrdo kuvana jaja, smutije od povrća, bistru supu bez rezanaca i sveže voće i povrće.

Smuti
foto: Profimedia

A tokom 4 sata kada možete da jedete šta god želite, trebalo bi da jedete obroke koji se sastoje od salate sa uljem i sirćetom, kao i mesa bogatog proteinom, kuvanog povrća i bar jednu šaku orašastih plodova.

U toku ove nedelje ne smete da jedete žitarice niti povrće bogato skrobom.

Treća nedelja – Gubljenje masnih naslaga

U ovoj fazi postoje ciklusi unošenja hrane bogate ugljenim hidratima i hrane bogate proteinima.

Tokom 20 sati u toku dana trebalo bi da jedete jogurt, mladi sir, tvrdo kuvana jaja, smutije od povrća, bistru supu bez rezanaca i sveže voće i povrće.

Tokom 4 sata kada možete da jedete šta god, najbolje bi bilo da jedete obroke koji se sastoje od salate sa uljem i sirćetom, kuvanog povrća, malu količinu životinjskog proteina i izaberite nešto što će vam biti glavni izvor ugljenih hidrata, kao što je krompir, kukuruz ili testenina.

krompir
foto: Profimedia

Za dezert tokom ovog perioda možete jesti malu količinu tropskog voća.

Nakon završetka perioda od tri nedelje, za što bolje rezultate dijetu možete početi ispočetka. Takođe možete preskočiti prvu fazu i krenuti od druge ili treće, kako vama više odgovara.

Tokom dijete ratnika trebalo bi da konzumirate vitamine i minerale u obliku saplemenata, kao i neku vrstu probiotika.

Kao i kod bilo koje dijete restriktivnog tipa, pre započinjanja iste najbolje bi bilo da se konsultujete sa svojim izabranim lekarom ili nutricionistom, kako bi vas posavetovao da li je ova dijeta adekvatna za vas i vaše zdravlje.

hrana, dijeta, žena
foto: Profimedia

kurir.rs/blicžena

Bonus video:

01:24

KLINAC BEZ PROBLEMA OBARA STARIJE OD SEBE! Prirodan talenat za sumo rvanje (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track