SUPER TRIK KAKO OLJUŠTITI PEČENE PAPRIKE: Posle ovog kožica se skida kao od ŠALE, veoma je lako i jednostavno
Foto: Profimedia

sezona turšije

SUPER TRIK KAKO OLJUŠTITI PEČENE PAPRIKE: Posle ovog kožica se skida kao od ŠALE, veoma je lako i jednostavno

Žena -

Za pripremu ukusnog ajvara ili namaza od paprike prvi je korak ispeći paprike. Tako pečene su ukusne i meke, ali uklanjanje kožice odnosno ljušćenje može biti prava noćna mora za onog ko se baviti tim poslom.

pečene paprike
foto: Profimedia

Iako je pečena paprika meke teksture, njena koža je tvrda i opora i ne doprinosi ni ukusu ni izgledu jela koje se priprema.

Za početnike koji prvi put prave ajvar ili druge delikatese od paprike, ljuštenje može biti prava noćna mora. Uz ovaj mali trik, taj će deo posla će postati nezamislivo lagan. Tajna je u tome da pečene paprike odmah nakon pečenja pokriju ili stave u zatvoren sud.

Čime ćete ih pokriti, zavisi od vas. Možete ih ubaciti u duboku činiju i prekriti plastičnom folijom ili staviti u lonac i prekriti poklopcem. Isti je rezultat i ako ih zatvorite u papirnatu vrećicu ili plastičnu kutiju za hranu. Možete ih jednostavno pokriti i krpom.

pečene paprike
foto: Profimedia

Paprike će ispustiti višak tečnosti i pare, a to omekšava kožicu i omogućuje vam da je oljuštite bez muke. Možete ih ljuštiti prstima ili papirnatom kuhinjskom salvetom ako se brinete da će vam na koži ostati mrlje. Ako želite zadržati aromu dima, paprike gulite u činiji sa vodom, a posle vodu iskoristite prilikom pripreme jela.

Paprike ne treba držati poklopljenima dugo, nego tek toliko da se prohlade, dovoljno da ih možete držati u ruci i da se ne opečete. Prosečno je to oko 15 minuta za manje količine, odnosno oko pola sata za veće količine.

Kad ih očistite, spremne su za pripremanje. Možete ih naseckati kao dodatak umacima, salatama, pečenom mesu ili drugoj hrani u kojoj želite da osetite slatkastu aromu uz notu dima, ili ih ukuvajte u slasni ajvar.

paprika, paprike, pečenje paprike, pečena paprika
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

00:13

ŠOK TRANSFORMACIJA! ZORANA PAVIĆ NIKAD MRŠAVIJA NI ZGODNIJA! Tanak struk, vitke noge, BUJAN DEKOLTE, a savet za vežbe je URNEBESAN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja