SVAKA DOMAĆICA BI TREBALO DA NAPRAVI PERECE NA SAVINDAN: Ovo je stari običaj, a evo kako se najlakše pravi pecivo (RECEPT)
Foto: Kurir.rs/N.H., Shutterstock

verovanje

SVAKA DOMAĆICA BI TREBALO DA NAPRAVI PERECE NA SAVINDAN: Ovo je stari običaj, a evo kako se najlakše pravi pecivo (RECEPT)

Žena -

Danas se obeležava dan posvećen Svetom Savi, prvom srpskom arhiepiskopu, a 27.januara praznuju i škole širom Srbije.

Sveti Sava je svojim delima ostao upamćen i kao svetac, ali i kao legenda, te se generacijama pripovedaju mnogobrojne priče, dostignuća, ali i anegdote iz njegovog života.

Prema jednom od narodnih verovanja domaćice u Srbiji danas bi trebalo da umese perece.

perece
foto: printscreen/youtube

Sastojci:

250 g margarina

kockica svežeg kvasca

1 kg brašna

4 šoljice mleka

kašika šećera

3 kašičice soli

4 žumanceta

2 belanceta

Priprema:

Zamesite testo od svih sastojaka izuzev belanaca i ostavite ga da odstoji jedan sat. Razvijte ga do debljine 0,5 cm. Modlom vadite perece ili ih secite nožem, oblikujte i premazujte umućenim belancima. Pecite dok ne porumene. Perece možete posuti kimom ili makom.

Kurir.rs/I.B.

Bonus video:

02:32

Kurir dnevni horoskop za 30.12.2021.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track