DOKTORKA UPOZORAVA: Ako imate VISOK ŠEĆER, ovu vrstu HLEBA ne bi trebalo da jedete! Uništavate SRCE i BUBREGE
Foto: Shutterstock

OPREZNO

DOKTORKA UPOZORAVA: Ako imate VISOK ŠEĆER, ovu vrstu HLEBA ne bi trebalo da jedete! Uništavate SRCE i BUBREGE

Ishrana -

Nismo ni sveni koliko treba da vodimo računa o svemu što jedemo. Određena količina ugljenih hidrata, neophodna je vašem telu ali treba biti oprezan i paziti šta jedete kada upravljate visokim šećerom u krvi.

Postoje različite vrste hleba, na primer, koje su zdravije od drugih. Prema rečima doktorke Lise Jang, najgori hleb za visok šećer u krvi je onaj od rafiniranih žitarica bez dodanih vlakana.

- Ljudi sa visokim šećerom u krvi treba da jedu hleb bogat vlaknima, sa najmanje tri grama vlakana po kriški - rekla je doktorka.

Hleb
foto: Facebook

Kada hleb ima dodatak šećera takođe je problematičan jer će dodatno povećavati šećer u krvi. Vlakna su ta koja pomažu šećer u krvi. Ako se ne leči na vreme, hiperglikemija može da dovede do trajnog oštećenja zdravlja, poput očiju, bubrega i srca.

Postoje dve vrste ugljeni hidrati a to su prosti i staloženi. Jednostanostavni se sastoje od šećera poput fruktoze i glukoze, koji imaju jednostavnu hemijsku strukturu koja se sastoji od samo jednog šećera ili dva šećera.

Složeni imaju složenu hemijsku strukturu sa tri ili više šećera povezanih zajedno. Znači da imaju manji neposredni uticaj na šećer u krvi koji uzrokuju da on postepeno raste.

Dijabetes
foto: Profimedia

Prema Harvardu hrana poput belog hleba se brzo probavlja i uzrokuje značajne flukacije šećera u krvi. Što može dovesti do povećanog rizika od dijabetesa tipa 2, bolesti srca i prekomerne težine.

(Kurir.rs/Najžena)

08:37

Obredni vlaški hleb POMANA i sve tajne vezane za taj običaj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track