Ovaj posni gulaš sa šampinjonima je idealan za one koji se uzdržavaju mrsne hrane zbog Uskršnjeg posta. Lako se sprema, sastojci nisu skupi, a drži sitost i dobar je izbor za ručak ili ranu večeru.

Sastojci:
- 500g šampinjona,
- 2 glavice crnog luka,
- 1 šargarepa,
- 1 čen belog luka,
- 1 sveža babura paprika (može i zamrznuta),
- ulje,
- suvi začin,
- so i biber,
- peršun,
- 2 kašike paradajz pelata ili 1dl soka od paradajza.
- pirinač
Priprema:
Iseckajte crni luk i papriku. Šargarepu narendajte i stavite sve zajedno sa malo ulja i vode da se dinsta. Dodajte suvi začin. Neka se dinsta 15 minuta.
Dok se luk, paprika i šargarepa dinstaju u drugu posudu stavite šampinjone isečene na krupnije listiće sa solju i biberom i malo ulja.
Ostavite da se krčka.

Šampinjoni će sami pustiti vodu i za 20ak minuta će biti gotovi. Kad su luk, paprika i šargarepa omekanili, dodajte im beli luk.
Kad se sve skuvalo sjedinite sve zajedno i dodajte paradajz pa ostavite da prokrčka još 5 minuta. Dok se šampinjoni krčkaju stavite pirinač da se skuva.
Najbolje da vam vri 15 minuta, pa sklonite sa vatre i poklopite, ostavite tako još 15 minuta. Procedite i operete pirinač, biće rastresit.
Pirinču dodajte malo maslinovog ulja, može i obično, peršunov list i suvog začina pa sve promešajte i servirajte uz posni gulaš.
(Kurir.rs/PosnaJela)
Bonus video:
